Σώσε το Σάος, Σώσε τη Σαμοθράκη
Μοιραστείτε το

Η Σαμοθράκη είναι ένα μικρό νησί 173 τ.χλμ. στο ΒΑ Αιγαίο Πέλαγος. Στην ουσία αποτελείται από ένα βουνό το ΣΑΟΣ με υψόμετρο 1611 μ, το υψηλότερο σε όλο το Β. Αιγαίο. Οι εδαφολογικές και μικροκλιματικές συνθήκες το καθιστούν ένα ευαίσθητο και μοναδικό οικοσύστημα, πλούσιο σε τρεχούμενα νερά καιυπεραιωνόβια δάση, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και 17 είδη ενδημικών φυτών. Συγχρόνως, έχει μια συνεχή πολιτισμική ιστορία από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν σε όλο το νησί, με γνωστότερη σε όλον τον κόσμο τη Νίκη της Σαμοθράκης που εντυπωσιάζει στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Υπήρξε επίσης, για εκατοντάδες χρόνια, κέντρο και τόπος διεξαγωγής για κάποια από τα σημαντικότερα Μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας, τα Καβείρια Μυστήρια.

Σε αυτό το μοναδικό νησί, υποψήφιο για ένταξη στο δίκτυο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ Programme) της UNESCO, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ με 39 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και άδειες παραγωγής υβριδικής ενέργειας σε δύο εταιρείες (για 3 Α/Γ ύψους 77 μ. και 36 ύψους 120 μ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 110 MW), σε 12.337 στρέμματα δασικής έκτασης στον πυρήνα περιοχής NATURA 2000 και Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εγκατάσταση αυτή, και το οδικό δίκτυο που προβλέπεται να διανοιχτεί, αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά το ευαίσθητο μικροκλίμα του νησιού, τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα, τη χλωρίδα και την πανίδα, να μεγιστοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα πλημμυρών και διάβρωσης, να τραυματίσουν την αισθητική του τοπίου, και να πλήξουν τον τουρισμό που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για το νησί, ενώ μετά το τέλος λειτουργίας του πάρκου (25 χρόνια) η περιοχή θα αποτελέσει ένα τεράστιο σκουπιδότοπο που η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την αποκατάσταση του. Τέλος, σύμφωνα με την γνωμάτευση της αρμόδιας τοπικής αρχαιολογικής αρχής στην περιοχή εγκατάστασης των Α/Γ υπάρχουν επιφανειακά ευρήματα οικισμών πιθανώς της εποχής του Σιδήρου.

Η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι επιθυμητή και αναγκαία, αλλά πρέπει να επιδιωχθεί στα πλαίσια της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της Σαμοθράκης, το σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων ΑΠΕ, και να επέλθει μετά από πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Καλούνται όσοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν αυτόν τον μοναδικό τόπο αλλά και αυτοί που νοιάζονται για την προστασία της βιοποικιλότητας και των τελευταίων θυλάκων παρθένων φυσικών και πολιτιστικών οικοσυστημάτων να ζητήσουν με την υπογραφή τους από:

 • την Ελληνική Κυβέρνηση
 • το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • την Διοίκηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης
 • την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και
 • την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον

να προβούν στην ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ των δύο σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης και λειτουργίας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 3 και 36 ανεμογεννητριών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 110 MW και να ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ οι κανόνες της υπάρχουσας νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής προστασίας και χωροταξίας για πιθανές μελλοντικές εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για άδειες εγκατάστασης τέτοιου είδους έργων.

Κατά της αναφερόμενης εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας βιομηχανικών αιολικών και υβριδικών σταθμών έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά 16 τοπικοί και εθνικοί φορείς οι οποίοι, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, δεν έχουν όμως ΚΑΝΕΝΑ ουσιαστικό λόγο στην διαδικασία αδειοδότησης:

 1. 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Έβρου
 2. 2. ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 3. 3. ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΒΡΟΥ
 4. 4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 5. 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ MAB UNESCO
 6. 6. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ) – Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων
 7. 7. ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 8. 8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
 9. 9. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 10. 10. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 11. 11. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ
 12. 12. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
 13. 13. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ
 14. 14. ΚΟΙΝΣΕΠ ΒΑΡΑΔΕΣ
 15. 15. ΚΟΙΝΣΕΠ ΖΑΘΕΗ
 16. 16.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΜΕΡΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 17. και 13 επιστήμονες και συνεργάτες του Διεθνούς Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (ΔΕΓΣ) του συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη.

Βοηθήστε με την υπογραφή σας και διαδώστε το συντομότερο δυνατόν, ώστε το περιβαλλοντικό ατόπημα που επιχειρείται στο νησί των Μεγάλων Θεών και της Νίκης να μην γίνει πραγματικότητα.

Υπογράψτε


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το