Τα αδέσποτα στην Ικαρία έχουν το σπίτι τους αλλά για πόσο;
Μοιραστείτε το

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η οποία καθιερώθηκε στις 4 Απριλίου με σκοπό να μας υπενθυμίσει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα ζώα, να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει ώστε να αναλάβουμε δράση για αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα.

«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι.

Στην Ικαρία, με τον όρο «αδέσποτα ή ανεπιτήρητα» συνηθίσαμε να εννοούμε τις κατσίκες, τα πρόβατα και άλλα τετράποδα που τα «αφήνουμε» ελεύθερα σε δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κλπ. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως και στο νησί μας έχουμε πάρα πολλά αδέσποτα σκυλιά, τα οποία είτε μας τα αφήνουν «δωράκι» οι επισκέπτες μας, είτε οι ντόπιοι όταν τα θεωρούμε ανεπιθύμητα στο σπίτι μας τα πηγαίνουμε παραχωριού και τα αφήνουμε στην τύχη τους. Στην Ικαρία όμως τα τελευταία χρόνια «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» βρήκε έναν άνθρωπο που σε μια έκταση 4 στρεμμάτων και με πολλές παρεμβάσεις τα φιλοξενεί κάτω από τις καλύτερες συνθήκες! Η κ. Ελίζα Βλαχάκη τα τελευταία 9 χρόνια φιλοξενεί (σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές) 55 σκυλιά και θέτει τον εαυτό της, τις γνώσεις της με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, στον δήμο Ικαρίας. Ακολουθεί η διεθνής διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων, οι υποχρεώσεις των δήμων απέναντι σε αυτά και τέλος το κείμενο της κ. Ε. Βλαχάκη που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τις αρχές αλλά και να πιέσει ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στο ζήτημα των αδέσποτων σκύλων στο νησί του Ικάρου.

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Επιστολή της κ. Ε. Βλαχάκη

«Υπάρχει μια γη, ένας τόπος στον οποίο καλωσορίζονται και βρίσκουν φαγάκι, κατάλυμα, παρέα, φροντίδα, αγάπη, σκυλάκια που υπάρχουν και χρειάζονται την ανθρώπινη προστασία και μέριμνα για να συνεχίσουν την ζωή τους.

Είναι καλοδεχούμενα σε όποια κατάσταση και να βρίσκονται. Όλοι οι χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες μπορούν να συνυπάρχουν, με επαρκή επίβλεψη, γνώση, ενσυναίσθηση, καλή οργάνωση και φροντίδα.

Η διαρρύθμιση που δημιουργήθηκε στο αγρόκτημα εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Υπάρχουν 17 χωρισμένες περιοχές όπου ζουν κατά ομάδες. Οι 4 είναι για τις θηλυκές στην εποχή του ζευγαρώματος έτσι αποφεύγουμε και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μερικές ζουν εκεί μόνιμα.

Είναι τόσα όσα να μπορούν να βρίσκουν αυτό που χρειάζεται και παραμένουν όσο θα χρειαστεί μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτά.
Για τα θέματα υγείας συνεργαζόμαστε με τέσσερις κτηνιάτρους ενώ δεν αποκλείονται και άλλοι.
Η περιοχή που βρισκόμαστε είναι η Βαώνη μεταξύ των οικισμών Πλαγιάς και Χρυσοστόμου στην Ικαρία και αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει εδώ και εννέα χρόνια περίπου.

Είναι συνεργασία δική μου με περίπου 60 σκυλάκια και λέω συνεργασία γιατί η δική τους συμμετοχή στην καθημερινότητα είναι πολύ σημαντική, όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους και με εμένα.

Μοιραζόμαστε όλα τα συναισθήματα που υπάρχουν και κυρίως την χαρά που υπερισχύει. Τα πρώτα 6 χρόνια μελετούσα συστηματικά την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία 3 χρόνια αισθάνομαι κατατοπισμένη, επαρκής στο να τα βοηθάω και είμαι πιο ελεύθερη να τα χαίρομαι και να υποστηρίζω τον τρόπο που τα φροντίζω για την ευζωία τους.

Η πορεία μας είναι μεγάλη και θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί αν έλειπαν τα εφόδια από την συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις από την εκπαίδευση και την φροντίδα που παρείχα στο παρελθόν σε ανθρώπους στα δύσκολα τους. Γιατί οι άνθρωποι όπως και τα ζωάκια βρισκόμαστε κάποια φορά σε δύσκολες, ακραίες καταστάσεις επιβίωσης και απόγνωσης μαζί όπου χρειάζεται να βρούμε και ακολουθήσουμε καινούργιους δρόμους και λύσεις. Ελπίζω να προσφέρω στα σκυλιάκα μου κάτι τέτοιο.

Επίσης εύχομαι να μοιραστώ εμπειρίες και παρατηρήσεις μου από την μελέτη που έχω κάνει με αυτά τα αξιαγάπητα και αξιοθαύμαστα πλάσματα, με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να πλησιάσουν περισσότερο, να νιώσουν, να καταλάβουν αυτή την πλευρά της ύπαρξης των, κάτι που αφορά και εμάς.

Από το καλοκαίρι του 2020 ο χώρος μας θα είναι επισκέψιμος αφού αρκετοί γονείς, αλλά και επισκέπτες του νησιού, μου έχουν ζητήσει να βρεθούν με τα παιδιά τους κοντά μας, να μάθουν τις ανάγκες του σκύλου, πως τους φροντίζουμε, πως ζουν μεταξύ τους, πως ζουν με τους ανθρώπους, τις ιδιοσυγκρασίες τους κλπ.

Γνωρίζω ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον νέοι κτηνίατροι, οι οποίοι ζουν σε μεγάλες πόλεις και δεν έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν οι ίδιοι κάτι τέτοιο, το οποίο θα τους δώσει τις ευκαιρίες να κάνουν παρατηρήσεις να ανταλλάξουμε εμπειρίες σχετικά με την ζωή των σκύλων.

Παρ όλα αυτά, την Άνοιξη του 2018, όταν επέστρεψα στο αγρόκτημα παρατήρησα ότι ο αρχηγός μιας ομάδας των ανατολικών, στεκόταν ακίνητος σαν άγαλμα για πολύ ώρα και εμπόδιζε μέλη της ομάδας να πλησιάζουν, πήγα κοντά και είδα μια προβιά από έναν σκουρόχρωμο σκύλο. Κάποιος τους το πέταξε από την κοντινή περίφραξη. Ήταν πολύ άσχημη αίσθηση που προξένησε σε εμένα και στους σκύλους και τότε το είδα σαν μεγάλη κακοήθεια, μετά κατάλαβα ότι ήταν η αρχή μιας διαμάχης.

Αργότερα έγιναν και πολύ χειρότερες ενέργειες, από κάποιους οι οποίοι αρνούνται την παρουσία την παρουσία των σκυλιών μου χωρίς να έχουν δημιουργήσει ποτέ αυτά πρόβλημα σε αυτούς, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει η ευρύτερη περιοχή να είναι υπό τον έλεγχό τους και συνεχίζουν με την ίδια ποιότητα συμπεριφοράς.

Φαίνεται ότι υπάρχουν στην κοινωνία της Ικαρίας μας άνθρωποι με πεποιθήσεις και νοοτροπίες που δημιουργούν δυστυχία στο περιβάλλον τους και στους ίδιους. Εάν αισθάνονται ότι έτσι δικαιώνεται η ύπαρξή τους τότε θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κάνουν επιθέσεις, να καταστρέφουν και να διαβάλουν. Η δική μου θέση είναι άλλη. Αισθάνομαι ενδιαφέρον και υπάρχω μέσα από την φροντίδα και την προστασία τους και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Σε αυτή την ζωή όλοι μας βρισκόμαστε σε κάποιες θέσεις – σημεία μετά από διαδρομές που είναι πολύ περισσότερο ασυνείδητες παρά συνειδητές.

Ας κοιτάξουν τις κρυμμένες εσωτερικές πορείες που έχουν κάνει και αν αυτές τους βγάζουν πράγματι στην επιθυμητή θέση – αποτέλεσμα γι αυτούς αν μπορούν.

Ο δήμος Ικαρίας θα πρέπει να αναλάβει την φροντίδα και προστασία που του αναλογεί για τα πλάσματα – κατοίκους του νησιού- που έχουν δεχτεί την ταμπέλα «αδέσποτα». Σύντομα θα σας μεταφέρω την πρόταση που θα κάνω στον δήμο Ικαρίας σχετικά με αυτό το θέμα».

Πηγή : voreioaigaio.ert.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το