Τα «εξαφανισμένα είδη» της Γης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Μοιραστείτε το

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πόσα θηλαστικά μπορεί να χαθούν αυτόν τον αιώνα, με βάση απολιθωμένα στοιχεία από εξαφανισμένα ζώα του παρελθόντος.

Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι τουλάχιστον 550 είδη θα ακολουθήσουν τα βήματα της μαμούθ και του Σμιλόδοντα (Saber-toothed tiger).

Με κάθε “χαμένο είδος” χάνουμε και ένα μέρος της φυσικής ιστορίας της Γης, λένε.

Ωστόσο, παρά αυτές τις «ζοφερές» προβλέψεις, μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες είδη εντείνοντας τις προσπάθειες μας για την διατήρηση τους.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των θηλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες.

Και οι τιμές θα αυξηθούν στο μέλλον εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα.

Παρά την ύπαρξη αυτού του «ανησυχητικού» σενάριου, θα μπορούσαμε να σώσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες είδη, με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές διατήρησης, δήλωσε ο Tobias Andermann του Παγκόσμιου Κέντρου Βιοποικιλότητας του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ (Gothenburg Global Biodiversity Centre and the University of Gothenburg).

Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας ευαισθητοποίηση σχετικά με την «επικείμενη κλιμάκωση της κρίσης βιοποικιλότητας και να αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης».

«Ο χρόνος πιέζει», είπε. “Με κάθε χαμένο είδος, χάνουμε ανεπανόρθωτα ένα μοναδικό τμήμα της φυσικής ιστορίας της Γης”.

Οι επιστήμονες συνέταξαν ένα μεγάλο αρχείο απολιθωμάτων, το οποίο παρείχε στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των πρόσφατων εξαφανίσεων.

Οι προσομοιώσεις που βασίστηκαν σε υπολογιστή προβλέπουν μεγάλες αυξήσεις στα ποσοστά εξαφάνισης έως το έτος 2100, με βάση την τρέχουσα κατάσταση απειλής των ειδών.

Σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα, οι εξαφανίσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους αιώνες αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, σε σύγκριση με τις επικείμενες εξαφανίσεις των επόμενων δεκαετιών.

“Η ανακατασκευή των παρελθόντων επιπτώσεών στη βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα είδη και οικοσυστήματα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανθρώπινες δραστηριότητες – κάτι που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης για την καταπολέμηση της εξαφάνισης”, δήλωσε ο καθηγητής Samuel Turvey του ZSL (Zoological Society of London).

Πέρυσι, μια Διακυβερνητική Ομάδα Επιστημόνων δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται τώρα με εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μπαίνουμε στην έκτη μαζική εξαφάνιση, με ό, τι κάνουμε τώρα είναι πιθανό να καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μετάφραση Περικλής Τσιούτσιος – Eco-Pet News Team

Πηγή : bbc.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το