Τα καταφύγια δεν είναι λύση
Μοιραστείτε το

Πολλοί από εμάς έχουμε την λανθασμένη εντύπωση πως ένα καταφύγιο σκύλων είναι ένας χώρος όπου τα σκυλιά περνάνε καλά.

Επειδή υπάρχουν άνθρωποι εκεί που τα ταΐζουν, φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (όσο αυτό είναι δυνατό) και ψάχνουν απεγνωσμένα να τους βρουν ένα κατάλληλο σπίτι, κάποιοι νομίζουν ότι με το να παρατήσουν σε ένα καταφύγιο ένα σκύλο είναι όλα καλά και ότι έλυσαν το “πρόβλημά” τους με τον σκύλο με τον οποίο -ουσιαστικά- δεν μπήκαν ποτέ στην διαδικασία να ασχοληθούν.

Πολλοί γενικά νομίζουμε πως αν βρούμε ένα σκύλο στο δρόμο και τον πάμε σε ένα καταφύγιο, τότε όλα θα πάνε καλά. Αν και σε αυτή την περίπτωση είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το συγκεκριμένο ζώο, σε περίπτωση που αδυνατούμε να το υιοθετήσουμε εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τι πραγματικά είναι ένα καταφύγιο.

Καταρχήν τις περισσότερες φορές το δυναμικό των καταφυγίων απαρτίζεται από εθελοντές που θυσιάζουν χρόνο και χρήμα για να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο μπορούν και να απαλύνουν τον πόνο των χιλιάδων ζώων που εγκαταλείπονται ή κακοποιούνται από συνανθρώπους μας. Χωρίς να έχουν την οικονομική επιφάνεια, προσφέρουν από το υστέρημά τους, θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή, ξαγρυπνούν και φλερτάρουν επικίνδυνα με την κατάθλιψη από όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά που συναντούν σε καθημερινή βάση.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουν τον τεράστιο αριθμό ζώων και των περιστατικών. Όλα τα καταφύγια είναι υπερπλήρη, με τα ζώα στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο και με τις περισσότερες βασικές ανάγκες τους να μην καλύπτονται.

Ακόμα και το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο καταφύγιο είναι ένας τόπος μαρτυρίου για τα ζώα: Συνεχή γαβγίσματα, εντάσεις, καβγάδες, έλλειψη ή περιορισμένη ανθρώπινη επαφή. Η ξαφνική αλλαγή του περιβάλλοντος, οι συνεχείς αλλαγές στο ίδιο το καταφύγιο όπου έρχονται σκυλιά και φεύγουν συνέχεια, η έλλειψη εκτόνωσης, τα περιορισμένα ερεθίσματα, το ότι αναγκάζονται να λερώσουν εκεί που κοιμούνται (κάτι τρομερά στρεσογόνο για τον σκύλο) και η έλλειψη της αίσθησης του ελέγχου, κάνουν τους σκύλους να βρίσκονται σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έντασης. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν καμία στιγμή της ημέρας από τους συνεχείς θορύβους και τις εντάσεις.

Τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους, που είναι η ορμόνη του άγχους, είναι συνεχώς αυξημένα δημιουργώντας μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία τους. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί και παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα ασθενειών, από απλές γαστρίτιδες, απώλεια τριχώματος, απώλεια βάρους μέχρι καρκίνους. Η συνεχής ροή κορτιζόλης στο αίμα οδηγεί πολλές φορές στην μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και στον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Νεαρά σε ηλικία σκυλιά που βρίσκονται μεγάλο διάστημα στο καταφύγιο παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με υπερήλικα σκυλιά, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και για μερικές μέρες αν ένας σκύλος φύγει από το καταφύγιο και μείνει σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον με ανθρώπινη επαφή, τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα του θα είναι χαμηλά για αρκετό διάστημα, ακόμα και όταν θα έχει επιστρέψει στο καταφύγιο.

Έχοντας αυτή την γνώση μπορούμε να προβούμε σε φιλοξενίες σκύλων έστω και για μερικές μέρες, καθώς αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για εκείνους. Όσο και να πιστεύουμε ότι γυρίζοντας πίσω θα είναι χειρότερα, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν το αντίθετο.

Προβείτε σε φιλοξενίες. Αν βρείτε κάποιο ζώο στο δρόμο -και αν αυτό είναι δυνατό- φιλοξενήστε το στο σπίτι και επικοινωνήστε με τις φιλοζωικές για την προώθησή του. Αν θέλετε πραγματικά να το βοηθήσετε, αποφύγετε το καταφύγιο.

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε σκυλάκι και δεν το έχετε ακόμα αποφασίσει, καλύτερα φιλοξενήστε ένα από κάποιο καταφύγιο να δείτε πως θα είναι στην πραγματικότητα να έχετε σκύλο, να δείτε αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε και αν είναι αυτό που φαντάζεστε, παρά να κάνετε την κίνηση κατευθείαν.

Αν ο τρόπος ζωής σας δεν σας επιτρέπει να έχετε σκύλο ενώ θέλετε και έχετε κάποιες μέρες ελεύθερου χρόνου, είτε πρόκειται για Σαββατοκύριακο, είτε κάποιες μέρες άδειας, φιλοξενήστε!

Αν δεν σας φτάνουν αυτά για να πειστείτε, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε καταφύγιο να δείτε από μόνοι σας την κατάσταση των σκύλων και θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα: Το καταφύγιο δεν είναι μέρος για σκυλιά!
__________________________
του Αλέξανδρου Παράσχη,
υπεύθυνου της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Dog Friendly Academy,
μοναδικού Έλληνα πιστοποιημένου συμβούλου συμπεριφοράς και εκπαιδευτή σκύλων από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτών και Συμβούλων CCPDT


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το