Τζιμπουτί: Βρέθηκε μικροσκοπικός συγγενής των ελεφάντων!
Μοιραστείτε το

Σπάνιο είδος μικροσκοπικού θηλαστικού που συγγενεύει με ζώα όπως οι τεράστιοι ελέφαντες και που θεωρείτο εξαφανισμένο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, ανακαλύφθηκε ξανά στην Αφρική, πρόκειται για το Σομαλικό sengi (Elephantulus revoilii), ένα μικρό θηλαστικό που εντοπίσθηκε πρόσφατα να ζει στο Τζιμπουτί.

Το Σομαλικό sengi είναι μια παράξενη συγχώνευση πλασμάτων και ενώ το σώμα του έχει το σχήμα και το μέγεθος ποντικιού, έχει πόδια σαν της γαζέλας που του επιτρέπουν να ξεπερνάει τους ογκόλιθους με ταχύτητα, έχει και μια μακριά μύτη που μοιάζει με του ελέφαντα, αν και λειτουργεί περισσότερο απορροφώντας μυρμήγκια.

Όμως το Σομαλικό θηλαστικό έχει χαθεί για την επιστήμη από το 1.968, ωθώντας την Global Wildlife Conservation (GWC) που εργάζεται για την προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοσυστημάτων, να το κατατάξει ως ένα από τα 25 πιο καταζητούμενα χαμένα είδη.

Στο παρελθόν οι ειδικοί πίστευαν ότι το είδος υπήρχε μόνο στα βόρεια μέρη της Σομαλίας και της Σομαλιλάνδης, αν και υπήρχε ξεχωριστή έλλειψη δεδομένων για το είδος, ωθώντας την Παγκόσμια Αρχή για το καθεστώς διατήρησης της άγριας ζωής και των φυτών, να καταγράψει την κατάσταση διατήρησης του sengi ως θολή.

Το 2019 οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναζητούν το ζώο, όχι όμως στην Σομαλία, από όπου είχαν προέλθει οι τελευταίες αναφορές για το είδος, αλλά στο γειτονικό Τζιμπουτί και οι ντόπιοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το ζώο από παλιές φωτογραφίες, με Αμερικανό Πανεπιστημιακό ερευνητή να δηλώνει.. «Ήταν καταπληκτικό! Όταν ανοίξαμε την πρώτη παγίδα και είδαμε το μικρό ζώο κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Άλλες ερευνητικές ομάδας σε θηλαστικά από τη δεκαετία του 1970 δεν βρήκαν το Σομαλικό sengi στο Τζιμπουτί -ήταν καταπληκτικό που συνέβη τόσο γρήγορα σε μας»!

Πηγή : kontranews.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το