Τι θα απογίνει ο 16χρονος Gli, η γάτα που ζει στην Αγία Σοφία;
Μοιραστείτε το

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει και μία ακόμη παράμετρο: τον Gli.

Ο Gli είναι η γάτα-μασκότ της Αγίας Σοφίας, ζει εκεί κι έχει γίνει διάσημος και στο ίντερνετ, διαθέτοντας μάλιστα και δικό του account στο Instagram.

Η ιστορία του είναι απλή και συμβολική.

Η αρχαιολόγος Defne Bali, που εργάστηκε για χρόνια στην Αγία Σοφία, ήταν σαν μητέρα για τον γατούλη, ο οποίος είχε έναν αδελφό, τον Pati, και μία αδελφή, την Kızım. Τα γατάκια γεννήθηκαν το 2004 και δυστυχώς ο Pati πέθανε.

Ένας από τους συντηρητές του ναού τον βάφτισε «Gri» (που σημαίνει «γκρί», όπως και στα ελληνικά), αλλά τελικά του έμεινε το Gli, που σημαίνει «Ένωση Αγάπης», με το οποίο και είναι διεθνώς γνωστός.

Η αδελφή του, η Kizim, όταν ήταν μικρή χάθηκε κάπου στο ναό κι έμεινε χαμένη για αρκετές ώρες μέχρι να τη βρουν. Σώθηκε, αλλά επειδή είχε φωνάξει τόσο πολύ από τον φόβο της όσο ήταν χαμένη, δεν νιαούρισε ξανά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Gli απέκτησε ένα γατάκι σε όλη του τη ζωή, που ονομάστηκε Karakız, αλλά η μοίρα ήταν σκληρή μαζί του. Το γατάκι έσπασε τη μέση του σε ένα ατύχημα εξαιτίας τουριστικού λεωφορείου και έμεινε για ένα διάστημα σε κτηνιατρείο. Ωστόσο, ο τότε διευθυντής του μουσείου δεν συμπαθούσε τις γάτες κι έτσι στη μικρή έγινε ευθανασία.

Ο Gli ήταν πραγματικός κυνηγός όταν ήταν νέος, με ιδιαίτερη… συμπάθεια στα πουλιά, πλέον όμως η ηλικία του και τα προβλήματα στα μάτια του δεν του επιτρέπουν να κυνηγάει.

Ο Gli κατά πάσα πιθανότητα δεν ενδιαφέρεται για το εάν η Αγία Σοφία είναι ορθόδοξος ναός, μουσείο ή τζαμί, πολλοί όμως από αυτούς που τον αγαπούν ανησύχησαν για το μέλλον του και ρώτησαν στα social media, και η «κηδεμόνας» του ήταν καθησυχαστική:

Όπως έγραψε η Defne Bali: «Η Αγία Σοφία άνοιξε για λατρεία ως τζαμί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διεργασίες για μετεγκατάσταση του Gli. Ο Gli θα συνεχίσει να ζει εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.»

Instagram

Πηγή : zoon.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το