Τι σημένει να είσαι εθελοντής στην φιλοζωία
Μοιραστείτε το

Συζητώντας με ανθρώπους, ακούω συχνά τη φράση “Σε θαυμάζω γι’αυτό που κάνεις. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω κι εγώ αλλά δεν αντέχω να τα βλέπω να υποφέρουν”

Υπάρχει αυτή η εσφαλμένη αντίληψη ότι ο εθελοντής έχει περισσότερες ψυχικές δυνάμεις από το μέσο άνθρωπο. Σκέφτηκες ποτέ ότι ο λόγος που θελήσαμε να βοηθήσουμε τα ζώα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή δεν αντέχουμε να τα βλέπουμε να υποφέρουν αβοήθητα;

Λοιπόν, για να καταρρίψουμε τους μύθους, οι εθελοντές είναι άνθρωποι με ιδιαίτερη ευαισθησία στον πόνο. Δεν είναι πιο δυνατοί από άλλους. Άνθρωποι που κάθε λίγο και λιγάκι “σπάνε” ζώντας τη μία φρικαλέα ιστορία μετά την άλλη.

Σχετικά με τις υιοθεσίες, ναι, είναι χρέος του εθελοντή να κρίνει ποιος ενδιαφερόμενος είναι κατάλληλος και ποιος όχι. Ποιος θα αντέξει μία και δύο και τρεις ζημιές που κοστίζουν μια περιουσία, ποιος δε θα το εγκαταλείψει όταν κάνει οικογένεια, ποιος θα αποφασίσει να επενδύσει στη διόρθωση πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου (που μπορεί να προκύψει more often than not) με μια εκπαίδευση που πραγματικά κοστίζει στην Ελλάδα της κρίσης.

Είναι δικό μας χρέος, δικός μας σταυρός. Όμως δεν είμαστε θεοί, ούτε το παίζουμε θεοί. Όταν σας περνάμε από συνέντευξη,όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι επειδή έχουμε ακούσει τις πιο γελοίες αλλά και τις πιο σοκαριστικές δικαιολογίες για επιστροφή… καθώς επίσης και τα πιο πολλά ψέματα.

Δεν είμαστε θεοί. Η ευθύνη σε μια επιστροφή είναι μοιρασμένη. Όταν μια υιοθεσία δεν πάει καλά, ο εθελοντής θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Εσύ που επέστρεψες το σκύλο μετά από χ διάστημα, ποια ευθύνη θα αναλάβεις;

Δεν είμαι από τις φανατικές φιλόζωες που βάζω πάνω απ’ όλα το σκύλο ανεξαρτήτως συνθηκών. Δεν πιστεύω ότι η επιστροφή είναι θανάσιμη αμαρτία, ούτε θα σταυρώσω τον άνθρωπο που θα επιστρέψει το σκύλο αν πραγματικά συντρέχουν σοβαροί λόγοι και κυρίως αν η επιστροφή γίνει σε πολιτισμένο πλαίσιο (γιατί τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει έτσι).

Πιο πολύ θα σταυρώσω τον εαυτό μου που εμπιστεύτηκα έναν άνθρωπο που μπόρεσε να εγκαταλείψει το σκύλο του.

Το ποστ αυτό δε γίνεται για να κατηγορήσει ΚΑΝΕΝΑΝ απολύτως. Γίνεται γιατί αυτή τη στιγμή τα 3 φιλοξενούμενα στο σπίτι μου είναι 3 επιστροφές από 1, 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα. Πραγματικά μπράβο σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν την κοινή πρακτική της εγκατάλειψης στο δρόμο (πρακτικά αδύνατο λόγω τσιπ). Μπράβο που δέχονται να καλύψουν τα έξοδα των δικών τους σκύλων μέχρι να υιοθετηθούν (αν υιοθετηθούν).

ΟΜΩΣ… αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πισω, αν μπορουσαμε μαγικά να ξέρουμε ποια υιοθεσία θα πάει καλά και ποια όχι… τι ωραία που θα ήτανε… πόσα προβλήματα δε θα είχαν δημιουργηθεί…

Ένας ενήλικος σκύλος όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχει να υιοθετηθεί, γι’αυτό όταν υιοθετείς, σκέψου καλά:

  • Αν κάνεις οικογένεια, θα μπορείς ακόμα να φροντίζεις το σκύλο, να του αφιερώνεις χρόνο, να τον μάθεις να συνυπάρχει με το μωρό
  • Αν ο σκύλος εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά, έχεις κάποιο πλάνο για το τι θα κάνεις
  • Αν ο σκύλος σου φάει ΟΛΟ το σπίτι, αφού σου περάσει ο θυμός, θα θες να τον διώξεις ή θα προσπαθήσεις να καταλάβεις για ποιο λόγο κάνει όλες αυτές τις ζημιές (σοβαρές ζημιές δε νοούνται φορτιστές, παπούτσια, μαξιλάρια κλπ. Σοβαρές ζημιές νοούνται πόρτες, καρέκλες, καναπέδες, κλπ)
  • Αν ο σκύλος αργήσει να μάθει πού πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα, τι θα κάνεις
  • Αν έχει άγχος αποχωρισμού ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς, θα επενδύσεις στην εκπαίδευσή του
  • για να μην αποκτήσει πρόβλημα συμπεριφοράς, γνωρίζεις ή έχεις τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθείς προσωπικά με την κοινωνικοποίησή του
  • Εκτός σοβαρών απροόπτων, μπορείς να ανταποκριθείς οικονομικά στις ανάγκες ενός σκύλου
  • αν αρρωστήσει, θα μπορέσεις να ανταποκριθείς ηθικά, ψυχικά και οικονομικά

Αν δε μπορείς να συνυπολογίσεις όλα τα παραπάνω, τότε #μην πάρεις σκύλο. Προσπέρνα τον. Μη τον καταδικάσεις.

Οι περισσότερες επιστροφές καταλήγουν σε καταφύγια κι αν εσάς δε σας ραγίζει την καρδιά ο σκύλος που αγαπήσατε (ίσως και όχι, αναλόγως την περίπτωση), που τον είχατε ασφαλή μες το σπίτι σας, να καταλήξει σε ΚΛΟΥΒΙ 4 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΟΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗ ΜΕΡΑ, εμάς μας τσακίζει και μας ισοπεδώνει και απορούμε γιατί παλεύουμε γι’ αυτά που παλεύουμε.

Φιλικά….
περιμένοντας κάποια στιγμή κάτι να αλλάξει..

Τα ζώα είναι μέλη οικογένειας

Μαρία Καπλανέρη


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το