Το βάναυσο εμπόριο κρέατος γάτας στο Βιετνάμ
Μοιραστείτε το

Η έκθεση σοκ των οργανώσεων προστασίας ζώων

Οργανώσεις προστασίας ζώων ζητούν την απαγόρευση του εμπορίου κρέατος γάτας στο Βιετνάμ, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο γάτες στη χώρα σφαγιάζονται βάναυσα για το κρέας τους. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε απαγορεύσει την κατανάλωση κρέατος γάτας από το 1998, όμως τον Ιανουάριο του 2020 ο νόμος ανακλήθηκε.

Πάνω από ένα εκατομμύριο γάτες στο Βιετνάμ διακινούνται και σφαγιάζονται κάθε χρόνο για το κρέας τους, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έκθεση των οργανώσεων προστασίας ζώων FOUR PAWS και Change for Animals Foundation.

Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι οι γάτες αρπάζονται από τους δρόμους, ακόμη και από τα σπίτια με σκοπό να θανατωθούν.

Στην έκθεση με τίτλο «Θύματα ενός κρυφού εμπορίου: To εμπόριο κρέατος γάτας στο Βιετνάμ», οι οργανώσεις FOUR PAWS και Change for Animals Foundation, περιγράφουν τα σοκαριστικά ευρήματά τους.

Οι νόμοι του Βιετνάμ που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια απαγόρευαν ρητά το εμπόριο κρέατος γάτας, όμως η νομοθεσία καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Οι οργανώσεις προστασίας ζώων ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση κρέατος γάτας έχει γίνει πολύ δημοφιλής και για να ικανοποιηθεί αυτή η αυξανόμενη ζήτηση, οι γάτες εξαφανίζονται τόσο από τους δρόμους όσο και από τα σπίτια και καταλήγουν στη σφαγή.

Η δρ. Κάθριν Πόλακ, κτηνίατρος και επικεφαλής της οργάνωσης φροντίδας αδέσποτων FOUR PAWS για τη νοτιοανατολική Ασία εξηγεί: «Γνωρίζαμε ότι πολλές γάτες άρχισαν να χάνονται. Ιδιοκτήτες κατοικίδιων έκαναν καταγγελίες για ανεξέλεγκτη κλοπή στις γάτες τους. Και είχαμε ήδη αποκαλύψει την παρουσία κάποιων χώρων μεγάλης κλίμακας όπου κρατούσαν γάτες» .

Ο οργανισμός για τα δικαιώματα των ζώων αναφέρει ότι πολλές από τις γάτες μεταφέρονται από διαφορετικές περιοχές της χώρας, ενώ το εμπόριο για το κρέας τους έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με αναφορές, οι γάτες τοποθετούνται μαζικά σε κλουβιά σε άθλιες συνθήκες και μεταφέρονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς νερό, φαγητό ή επαρκή αερισμό.

Αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι η βάναυση φύση αυτού του είδους του εμπορίου.

Όπως περιγράφει η δρ. Πόλακ, «ο πιο κοινός τρόπος θανάτωσης των γατών είναι ο μαζικός πνιγμός τους. Συχνά τοποθετούνται σε πλέγματα ή συρμάτινες τσάντες και στη συνέχεια τις πετούν σε μία λίμνη ή σε κουβάδες για να πνιγούν. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε δει γάτες να τις χτυπούν μέχρι θανάτου με ένα μικρό σφυρί. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό το απίστευτο βασανιστήριο που υπόκεινται αυτά τα ζώα».

Η έρευνα εντόπισε το Ανόι και την επαρχία Τάι Μπιν ως hotspot, όπου εστιατόρια προσφέρουν στο μενού πιάτα με κρέας γάτας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός τέτοιων εστιατορίων συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με μια έκθεση της FOUR PAWS σχετικά με το εμπόριο κρέατος σκύλων και γατών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, έρευνα δείχνει ότι περίπου το 8% των ανθρώπων που ζουν στο Ανόι έχουν καταναλώσει κρέας γάτας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και λιγότερο από 5% του πληθυσμού του Βιετνάμ καταναλώνουν κρέας γάτας.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ απαγόρευσε για πρώτη φορά το εμπόριο και την κατανάλωση κρέατος γάτας το 1998 για να μειώσει τον πληθυσμό των αρουραίων.

Όμως στις 3 Ιανουαρίου 2020 αποφασίστηκε η ανάκληση της απαγόρευσης.

Η FOUR PAWS έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Ινδονησία για τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος γάτας και σκύλου στη Νοτιοανατολική Ασία και τον βάναυσο βασανισμό των ζώων.

Πηγή : sputniknews.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το