Το Σέϊχ Σου, το Δάσος μας Κινδυνεύει
Μοιραστείτε το

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

Το Σέϊχ Σου, το Δάσος μας Κινδυνεύει!!!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης. απευθύνει πρόσκληση προς φορείς και συλλογικότητες να συνυπογράψουν την επιστολή για την “Διαχείριση, Ανάδειξη και Προστασία του Σέϊχ Σου”, που ακολουθεί και την οποία θα καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μπορείτε να στείλετε το όνομα και τα στοιχεία της συλλογικότητας σας με μήνυμα στο inbox ή στο info@sdyth.gr και τίτλο Υπογραφές για το Σέϊχ Σου.

Θέμα: Διαχείριση, Ανάδειξη και Προστασία του Σέιχ Σου

Αξιότιμοι κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για τους σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δάσος του Σέιχ Σου τα τελευταία χρόνια.

Το Σέιχ Σου αποτελεί όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και είναι μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής, οικολογικής, αισθητικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αξίας.

Προστατεύει την πόλη μας από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, συντελεί στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα, απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, διατηρεί και ενισχύει τη βιοποικιλότητα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς διαθέτοντας συνολικά 17 μεγάλα ρέματα.

Αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό περιπατητών, δρομέων και ποδηλατών όλες τις εποχές του χρόνου.

Φιλοξενεί τρεις αγώνες ορεινού τρεξίματος, δύο αγώνες ορεινής ποδηλασίας, και αγώνες ορεινού προσανατολισμού.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την καθημερινή επαφή μας με το δάσος, στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του οποίου περπατάμε και τρέχουμε, παρατηρούμε τα εξής προβλήματα:

 1. Αυξάνονται διαρκώς τα απορρίμματα στα μονοπάτια και σε διάφορους χώρους του δάσους, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα καθαρισμού.
 2. Οι ξύλινοι κάδοι σκουπιδιών στα μονοπάτια είναι γεμάτοι και πολλοί καταστραμμένοι.
 3. Οι μεγάλοι κάδοι στους χώρους αναψυχής παραμένουν γεμάτοι για πολύ καιρό, αφού οι υπεύθυνοι δήμοι δεν τους αδειάζουν, χωρίς ειδοποίηση από κάποιον πολίτη ή Σύλλογο.
 4. Οι χώροι αναψυχής παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης με σπασμένα ξύλινα παγκάκια και κιόσκια, παλιά όργανα γυμναστικής και κούνιες, καθώς και επικίνδυνες μικρές ξύλινες γέφυρες. Περιμετρικά των χώρων αναψυχής υπάρχουν σκουπίδια, κάρβουνα και δημιουργούνται νέες μικρές ψησταριές από πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς και το ψήσιμο.
 5. Υπάρχουν σκουπιδότοποι και χώροι απόρριψης μπάζων στα όρια του δάσους με τον περιφερειακό, στην περιοχή του Φιλίππειου, Μαλακοπής και στο Κρυονέρι, καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση οχημάτων.
 6. Υπάρχουν πολλοί ανεξέλεγκτοι χώροι με κυψέλες και διάσπαρτα λάστιχα αυτοκινήτων (χρησιμοποιούνται ως βάση των κυψελών), όταν κάποιοι μελισσοκόμοι δεν φροντίζουν να τα απομακρύνουν μαζί με τις κυψέλες.
 7. Πολλά αδέσποτα σκυλιά που εγκαταλείπονται, περιπλανούνται σε όλο το δάσος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πανίδα. Αγέλες σκυλιών υπάρχουν στην περιοχή του Μπαρμπαγιώργη, του Φιλίππειου και στην πεζογέφυρα της Άνω Τούμπας στο τέλος της οδού Περραιβού, όπου πολίτες ταϊζουν τα αδέσποτα ζώα που πολλαπλασιάζονται, αφού δεν είναι στειρωμένα.
  Έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα επίθεσης σκύλων σε δρομείς και ποδηλάτες, καθώς και δαγκώματα από επιθετικά σκυλιά.
 8. Σε δύο περιοχές του δάσους (παλιό πεδίο βολής στο Κρυονέρι και κοντά στο Ασβεστοχώρι) υπάρχουν υποτυπώδεις πίστες μότο – κρος με αναχώματα κλπ, που χρησιμοποιούν οδηγοί enduro μηχανών.
 9. Διαπιστώνουμε επίσης την ανεξέλεγκτη κίνηση αυτοκινήτων και μηχανών όλες τις ώρες της ημέρας και της νύκτας, που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον (με διάφορα σκουπίδια και μπάζα) και αναστατώνουν την πανίδα του δάσους. Επίσης οι μηχανές enduro που κινούνται ανεξέλεγκτα στο δάσος, συνήθως σε ομάδες, καταστρέφουν τα μονοπάτια και αποτελούν κίνδυνο για τους πεζοπόρους, επισκέπτες του δάσους.
 10. Παρατηρούμε με ανησυχία το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή αποψίλωση στην δυτική πλευρά του δάσους, χωρίς να υπάρχει μείωση της εξάπλωσης του φλοιοφάγου εντόμου και μεγάλες ποσότητες κομμένων κλαδιών, που αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Τα τελευταία 6-7 χρόνια διοργανώσαμε 9 εθελοντικούς καθαρισμούς στα σημεία του δάσους, που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση, λόγω της κοντινής απόστασης από την πόλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν εθελοντικά πολλοί δρομείς, πεζοπόροι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, φοιτητές και οργανισμοί, που αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία του πνεύμονα της πόλης μας και συμβάλλουν στην προστασία του με τακτικές δράσεις καθαρισμού και πυροπροστασίας.

Ενδεικτικά καθαρίστηκαν επανειλημμένα οι χώροι αναψυχής Μαλακοπής, Κρυονερίου και πάρκου Ατλαντίδας (Άγιος Παύλος), τα μονοπάτια Μ6 και Μ2, η τοποθεσία Άσπρη Πέτρα καθώς και ο λόφος γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου.

Περισυλλέχθηκαν μεγάλες ποσότητες από διάφορα σκουπίδια (υπολείμματα τροφίμων, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, πλήθος αποτσίγαρων, καθώς και διάφορες συσκευασίες), που εγκαταλείπουν κυρίως οι επισκέπτες του δάσους, καθώς δεν διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος και ο απαιτούμενος καθαρισμός, από τους υπεύθυνους φορείς διαχείρισης και προστασίας του Σέιχ Σου. Όμως το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρήσαμε ήταν οι πολλές μικρές εστίες από κάρβουνα, αλλά και οι αυτοσχέδιες ψησταριές, που υπάρχουν γύρω από τους χώρους αναψυχής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

 1. Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των κανόνων προστασίας του δάσους, καθώς αυτό αποτελεί αναδασωτέα έκταση, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 και που παρά τις αλλεπάλληλες απόπειρες εμπρησμού τα τελευταία χρόνια δεν διαθέτει σοβαρή φύλαξη και ο καθαρισμός του παραμένει στην ευαισθησία μόνο των εθελοντών.
 2. Ζητάμε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της φύλαξης του συνόλου της δασικής έκτασης και απαγόρευση εισόδου όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς μ’ αυτά μεταφέρονται ανεξέλεγκτα, μπάζα, ψησταριές και διάφορα αντικείμενα, που απορρίπτονται στο δάσος. Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρχουν καθημερινές περιπολίες δασοφυλάκων όλο τον χρόνο, ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι εμπρηστές, η ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων και οι ασυνείδητοι πολίτες που ρυπαίνουν και καταστρέφουν τις υπάρχουσες κατασκευές.
 3. Ζητάμε να αφαιρεθούν οι ξύλινοι κάδοι από τα μονοπάτια, αλλά και οι μεγάλοι μεταλλικοί ή πλαστικοί κάδοι από τους χώρους αναψυχής, ώστε να υποχρεώνονται οι επισκέπτες να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, σεβόμενοι το δάσος και να μην ελπίζουν να τα μαζέψει η ανύπαρκτη υπηρεσία καθαριότητας.
 4. Ζητάμε να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε όλες τις εισόδους του δάσους και στους χώρους αναψυχής, που να αναγράφουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των επισκεπτών, ώστε αυτοί να γνωρίσουν τα οφέλη και την μεγάλη οικολογική αξία του δάσους.
 5. Ζητάμε να καθαριστούν τα μονοπάτια, να επισκευαστούν και να αναδειχθούν οι χώροι αναψυχής, οι χαλασμένες βρύσες και οι μικρές γέφυρες, τα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και οι παιδικές χαρές, για να γίνουν επισκέψιμοι από τους πολίτες.
 6. Ζητάμε να απαγορευθεί η τοποθέτηση κυψελών, καθώς το δάσος κινδυνεύει από πιθανό σπινθήρα κατά το κάπνισμα των κυψελών.
 7. Ζητάμε να γίνει οργανωμένος καθαρισμός του δάσους από σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά σε σημεία του δάσους που μπορούμε να υποδείξουμε και να συμμετέχουμε με εθελοντές.
 8. Ζητάμε να κλείσει η πρόσβαση των οχημάτων από τον περιφερειακό δρόμο στο δάσος (δύο σημεία) και να απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων στον δρόμο από τον Άγιο Παύλο προς το Ασβεστοχώρι, παρά μόνο στα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οχήματα της αστυνομίας κλπ και τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, όπως ίσχυε παλιότερα.
 9. Ζητάμε να μεριμνήσετε για την απομάκρυνση των αδέσποτων σκυλιών, που πλέον κινούνται σε αγέλες σε όλο το δάσος και αποτελούν σοβαρή απειλή για την πανίδα και τους επισκέπτες.
 10. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των υπολειμμάτων υλοτομίας, που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και την ανάθεση νέων μελετών για την σωτηρία του δάσους του Σέϊχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο.
 11. Τέλος ζητάμε την συνολική αντιμετώπιση και επίλυση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων, καθώς και την ολοκληρωμένη προστασία του δάσους, με την συνεργασία και την συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις δράσεις και την συνεργασία με τις άλλες συλλογικότητες της πόλης για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας. Θα διατηρήσουμε την περιφρούρηση του δάσους με περιπολίες δρομέων και θα συμμετέχουμε σε σημεία επιτήρησης και πυροπροστασίας, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Περιμένουμε την απάντησή σας στα παραπάνω ζητήματα και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.

Facebook


Όλα καλά κι όλα ωραία. Αλλά θα διαφωνήσουμε σε 2 από  τις απαιτήσεις σας, ζούμε σε ένα κράτος που διέπεται από νόμους, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Το ότι είμαστε το “κυρίαρχο” είδος πάνω στον πλανήτη, μας δημιουργεί υποχρεώσεις κι όχι δικαιώματα, το να ζητάμε πράγματα σε βάρος των άλλων έμβιων όντων του πλανήτη, κάθε άλλο παρά ανθρώπινο είναι.

 1. Μελίσσια : εγκατάστήση μελισσιών σε δημόσιες δασικές εκτάσεις τότε ισχύουν άλλοι κανόνες, έτσι όπως αναφέρονται στο Π.Δ. 190/81 ΦΕΚ 54/α/4-3-81 Υπ. Γεωργίας και που σε γενικές γραμμές ορίζουν:«Η άδεια μπορεί να δοθεί σε μελισσοκομικό συνεταιρισμό, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένους μελισσοκόμους. Σειρά προτίμησης έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου που ανήκει το δάσος και έπειτα οι κάτοικοι άλλων Δήμων,με προτίμηση κατά σειρά των πλησιέστερων στη δασική έκταση. Για να χορηγηθεί ή άδεια αυτή απαιτούνται: Αίτηση στον αρμόδιο Δασάρχη, βεβαίωση του Δήμου ή του Δημοτικού Διαμερίσματος ότι ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου και σχεδιάγραμμα της έκτασης που θα εγκατασταθεί το μελισσοκομείο.
  …»Δασαρχείο – Μελισσοκομία«Μέλισσα & Περιβάλλον, Μελισσοκομία & Δασικά Οικοσυστήματα»
 2. Αδέσποτα σκυλιά :Νόμος 3170/2003 – ΦΕΚ 191/Α/29-7-2003 (Μερική Κατάργηση)
  Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.Άρθρο 7Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

  1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους.

  2. Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

  3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.

  β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.

  4  .Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση και παραμένουν μέχρι να αναλάβει κάποιος ενδιαφερόμενος τη φιλοξενία τους. Σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Δεν επιτρέπεται η υιοθεσία των σκύλων από άτομα ηλικίας μικρότερης των δεκαέξι ετών, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα. Σκύλοι που δίνονται σε ιδιώτες για φιλοξενία, πρέπει προηγουμένως να σημανθούν, να καταγραφούν και να υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.

  5. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνοι σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτωση γ’ του άρθρου 1, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι ανίκανοι να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας, εφόσον μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώνεται ότι η διατήρησή τους στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Σκύλοι που διαπιστώνεται από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένοι ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μέσα στα καταφύγια, με την ευθύνη της διοίκησής τους.

Άρα όσο υπάρχουν άνθρωποι που παρατάνε τα κουτάβια τους στο δάσος, είναι ο χώρος που μεγαλώνουν και εκεί πρέπει να βρήσκοντε (βάση νόμου). Καιρός λοιπόν να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους και να αποτρέπουμε τυχόν άλλες εγκαταλήψεις.


Η αντίδραση της Βούλας Τζάνου, της γυναίκας που χειμώνα-καλοκαίρι ανεβαίνει και ταίζει τα αδέσποτα του Σέιχ Σου.

Προς Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης

Ζητάμε να μεριμνήσετε για την απομάκρυνση των αδέσποτων σκυλιών, που πλέον κινούνται σε αγέλες σε όλο το δάσος και αποτελούν σοβαρή απειλή για την πανίδα και τους επισκέπτες.

Δάσος Σέιχ Σου!

Ξεκινώ πρώτα πρώτα με το “σοβαρή απειλή για την πανίδα!.

Η πανίδα είναι όρος της ζωολογίας και παλαιοζωολογίας για το σύνολο των ζώων μιας γεωγραφικής περιοχής.

Τα σκυλάκια αποτελούν την μακροπανίδα, γιατί είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι. Οπότε είναι σοβαρή απειλή για την ίδια την φυσική τους υπόσταση?.

Να σας ενημερώσει κάποιος ότι συνανθρωποί σας (όχι δικοό μου, γιατί εγώ τους χαρακτηρίζω αλλιώς) τα παρατάνε εκεί.

Τα ζώα όλα είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα, στα σημεία που αφορούν τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Στους δρόμους δεν τα θέλετε!! Στις γειτονιές δεν τα θέλετε!! Στις πυλωτές δεν τα θέλετε!!

Δεν σας ανήκει ο κόσμος όλος, ούτε το δάσος του Σέιχ Σου!

Εμείς που τα φροντίζουμε τι θέλετε να τα κάνουμε? Να τα σκοτώσουμε επειδή κάποια δίποδα τα παρατάνε?

Η βρωμιά που υπάρχει επάνω δεν λέγετε!! Ηχορύπανση στο έπακρο! Ο κεντρικός δρόμος που ανεβαίνει στο βουνό μπορεί να είναι άσφαλτος, είναι όμως δασικός δρόμος! Ανεβαίνει ο καθένας με δική του ευθύνη.

Το Σέϊχ Σου έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα και αυστηρά προστατευόμενη περιοχή (χλωρίδα και πανίδα) μετά την πυρκαγιά του 1997. Είναι καταφύγιο άγριας ζωής (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων, Υπουργείο Γεωργίας). Απόφαση Διεύθυνσης Δασών Δ.Δ.2099/6-7-1998. Είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, Απόφαση 104/1994 Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει 26 αποφάσεις επικύρωσης του αναδασωτέου χαρακτήρα του περιαστικού δάσους από το 1997 έως σήμερα.

Το δάσος αυτό, ο μοναδικός πνεύμονας της πόλης, καταστρέφεται καθημερινά απο τους ίδιους τους ανθρώπους. Ανελέητα.

Όσον αφορά τα ζώα και πάλι τηρούνται τα νόμιμα “στείρωση, εμβολιασμός, τσιπ και επανένταξη στο σημείο που βρέθηκε”.

Οι επισκέπτες λοιπόν ας μάθουν να τα σέβονται. Αυτοί πηγαίνουν στον χώρο τους και όχι αυτά.

Και επειδή έχω γίνει πολλές φορές μάρτυρας που τα πετάνε πέτρες, ξύλα, τα κλωτσάνε, αντιδρώ έτσι.

Προχθές και για δεύτερη φορά, μου επιτέθηκε το ίδιο άτομο, επειδή τα ταίζω και όλα αυτά, γιατί του γαβγίσανε.

Λόγια του πεζοδρομίου ακριβώς, “που….να, καρ……λα, άντε γα……σου” και άλλα πολλά.

Έτοιμος να με χτυπήσει. Έφερε το πρόσωπο του απέναντι απο το δικό μου, σε ελάχιστα εκατοστά και έτοιμος να με χτυπήσει.

Πήρα την αστυνομία. Aπείλησε και τα ίδια τα ζώα.

Τον προκάλεσα να μείνει μέχρι να έρθει η αστυνομία, αλλά άναδρος καθώς ήτανε, έφυγε.

Δεν φοβήθηκα λεπτό και μακάρι να με χτυπούσε. Αλλά …

Δείτε λοιπόν τα υπόλοιπα που καταστρέφετε και όχι τα ζώα.

Τα ζώα δεν το καταστρέφουν, είναι το σπίτι τους. Eκεί τα παρατήσανε, εκεί έμαθαν να ζούνε!.

Facebook


Μια καλή ιδέα είναι : ο Σύλλογος Δρομέων σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές να κανονίζανε ημερήσια ή και διήμερη “Γνωριμία – Εξοικείωση ” των Μελών του Συλλόγου με τα σκυλιά.


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το