Το όρος Κυλλήνη
Μοιραστείτε το

Αν μπει κανείς στον Γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ (http://www.rae.gr/geo/) για τα έργα ΑΠΕ και εστιάσει στον ορεινό όγκο της Ζήρειας (Κυλλήνη), θα του κινήσει ασφαλώς το ενδιαφέρον η πράσινη γραμμή που καταλαμβάνει από άκρη σε άκρη την κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας: είναι ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΤΣΟΥΜΑ – ΧΙΟΝΙ – ΣΤΕΚΟΣ», που έχει λάβει ήδη άδεια παραγωγής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συστοιχία των 21 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων θα αναπτύσσεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων (!), ξεκινώντας από τα 1.600 μέτρα και φτάνοντας στην υπαλπική ζώνη στα 2.100 μέτρα!
Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, όχι μόνο για την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά και για όσους κοιτούν με φθόνο τις περήφανες κορυφές της Μικρής Ζήρειας: θα μπορούν να τις «κατακτήσουν» πλέον καθιστοί από τη θέση οδηγού ενός τυπικού 4×4 οχήματος…

Σε όλη αυτή την ιστορία, βέβαια, υπάρχουν και αυτές οι «ασήμαντες» λεπτομέρειες:

  • Το όρος Κυλλήνη έχει ενταχθεί στο σύνολο του στο δίκτυο #NATURA2000, τόσο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά, όσο και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης
  • Η –ακόμα αλώβητη από δρόμους– ανώτερη ζώνη της Μικρής Ζήρειας αποτελεί ιδανικό ενδιαίτημα για την απειλούμενη Πετροπέρδικα και εξαιρετικό τόπο τροφοληψίας για αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός και το Χρυσογέρακο (όλα είδη προστατευόμενα)
  • Όλο το όρος Κυλλήνη αποτελεί πραγματικά «βοτανικό παράδεισο», με τη Μικρή Ζήρεια συγκεκριμένα να φιλοξενεί (μεταξύ άλλων) δύο από τα πλέον εμβληματικά και σπάνια είδη της Ελληνικής χλωρίδας, την Beibersteinia orphanides (Κινδυνεύον) και τον Adonis cyllenea (Σχεδόν Απειλούμενο).

Το κακόγουστο και επικίνδυνο «αστείο» με την καταστροφή των πιο ανέγγιχτων περιοχών της χώρας για την εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων πρέπει να σταματήσει!

Ειδικά για τις ΑΠΕ, είναι απορίας άξιο πώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν ενδιαφέρονται;) ότι το μόνο που καταφέρνουν με τέτοιους σχεδιασμούς είναι να δυσφημείται το αντικείμενό τους στην κοινή γνώμη.

Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας – Ziria Protection Network

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Facebook


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το