Μοιραστείτε το

Χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι στέλνονται κάθε χρόνο στο εξωτερικό για υιοθεσία από φιλοζωικές οργανώσεις της Κύπρου. Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την κατάθεση των σχετικών στοιχείων στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα ενώπιον του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή προς διερεύνηση, καταγγελία σύμφωνα με την οποία στους σκύλους που στέλνονται στο εξωτερικό ως αδέσποτοι, συμπεριλαμβάνονται σκύλοι, οι οποίοι είτε χάθηκαν και αναζητούνται από τους ιδιοκτήτες τους είτε κλάπηκαν στο παρελθόν και δεν ήταν συνεπώς αδέσποτοι ή εγκαταλελειμμένοι.

Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ο κ. Καδής επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου στάλθηκαν στο εξωτερικό σκύλοι που δεν προορίζονταν για υιοθεσία, αναφέροντας, παράλληλα, ότι οι σκύλοι που προορίζονται για υιοθεσία στο εξωτερικό ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εάν έχουν ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έθεσε ενώπιον της Βουλής με επιστολή του ημερομηνίας 29/5/2018 ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, τα τελευταία τρία χρόνια στάλθηκαν στο εξωτερικό 10.850 σκύλοι ως εξής: Κατά το έτος 2015 – 2.858 σκύλοι, το 2016 – 3.703 σκύλοι και το 2017 – 4.289 σκύλοι. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι περισσότεροι στάλθηκαν στο εξωτερικό από την επαρχία της Λεμεσού και συγκεκριμένα 3.963 σκύλοι.

Ακολουθεί η επαρχία Λευκωσίας με 2.694 σκύλους, η επαρχία Αμμοχώστου με 1.560 σκύλους, η επαρχία Πάφου με 1.403 σκύλους και τέλος, η επαρχία Λάρνακας με 1.230 σκύλους. Στην πλειονότητά τους, οι σκύλοι καταλήγουν σε Βρετανία και Γερμανία (βλέπε σχετικό πίνακα).

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η αποστολή σκύλων στο εξωτερικό από μέρους των φιλοζωικών οργανώσεων για σκοπούς υιοθεσίας γίνεται υπό την επίβλεψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Από τη στιγμή που ένας σκύλος κατά τη μετακίνησή του από μία χώρα σε άλλη δεν συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του ή από εξουσιοδοτημένο από τον ιδιοκτήτη πρόσωπο και το ζώο δεν προορίζεται για πώληση ή για μεταβίβαση σε άλλο ιδιοκτήτη, αυτή η πράξη θεωρείται σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία ως εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση. Για τις εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων απαιτείται καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα TRACES (Trade Control and Expert System) και έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού.

Η ηλεκτρονική καταγραφή παραθέτει πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα, τον παραλήπτη, τον αριθμό ζώων και την ημερομηνία αποστολής.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται διενέργεια κλινικής εξέτασης από κτηνίατρο, η οποία γίνεται εντός 48 ωρών πριν την ώρα αποστολής του ζώου. Το ζώο πρέπει να συνοδεύεται από διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο πιστοποιείται η διενέργεια κλινικής εξέτασης, εμβολιασμού έναντι του ιού της λύσσας, καταγραφή του αριθμού ταυτοποίησης (microchip) και ότι η ταυτοποίηση έχει γίνει πριν τον εμβολιασμό κατά της λύσσας ή τουλάχιστον την ίδια μέρα.

Επίσης, ελέγχεται κατά πόσον έχει γίνει καταχώριση του αριθμού του μικροτσίπ (microchip) που φέρει το ζώο στο Μητρώο Εγγραφής Σκύλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και συνεπώς εάν ο σκύλος έχει ιδιοκτήτη. Το τέλος πιστοποίησης για το κάθε ζώο ανέρχεται στα €34,17. Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, τα ποσά που εισπράχθηκαν για την κτηνιατρική πιστοποίηση για τα έτη 2015, 2016 και 2017, είναι €97.658, €126.532 και €146.555, αντίστοιχα. Συνολικά, εισπράχθηκε το ποσό των €370.745.

Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο Κώστας Καδής πληροφορεί τη Βουλή ότι στους συνολικά 10.850 σκύλους που στάλθηκαν στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια συμπεριλαμβάνονται κάποιες περιπτώσεις σκύλων που δεν στάλθηκαν για υιοθεσία, αλλά εκδόθηκε πιστοποιητικό TRACES επειδή τα ζώα ταξίδευαν ασυνόδευτα.

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ 2015-2017

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή : philenews.com


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το