Μοιραστείτε το

11 Οκτ – 13 Οκτ
Coopenair Festival – Φεστιβάλ Συνεργατισμού
Λαερτου 21,23,25, 55535 Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
2 CoOpenAir Festival – 2o Φεστιβάλ Συνεργατισμού
11-12-13 Οκτώβρη 2019
Τόπος: Θεσσαλονίκη – Ανακτημένο εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ
——————————————————————————————-
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ-ΕΚΘΕΣΕΙΣ-WORKSHOPS-ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΔΡΩΜΕΝΑ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ για ΠΑΙΔΙΑ-GRAFFITI-ART PERFORMANCE
——————————————————————————————-
Ακριβής διεύθυνση: Λαέρτου 21-23-25

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18:00-20:00

– Συνεργατισμός εκτός των τειχών: Διεθνή παραδείγματα

Cecosesola: Κοινότητα συνεταιρισμών στη Βενεζουέλα.

Μια κοινότητα 52 αυτόνομων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών στη Βενεζουέλα που μετράει 40 χρόνια ζωής και πάνω από 20.000 μέλη. Μοναδικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να παράγεις, να οργανώνεσαι και να ζεις με ένα έναν άλλο τρόπο, με αξίες διαφορετικές από τις κυρίαρχες, με δομές οριζόντιες και συνελευσιακές και με απόλυτη αυτονομία από το κεφάλαιο. Το σύνθημά τους: Χτίζουμε εδώ και τώρα τον κόσμο που θέλουμε!

Παρουσίαση & προβολή βίντεο: Το Παγκάκι – Καφενείο / Κολεκτίβα Εργασίας

Δημοτισμός (“Municipalismο”): Σχέση κινημάτων, συνεταιρισμών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ισπανία.

Από το 2014-2015 και μετά, στα πλαίσια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αναπτύσσεται στην Ισπανία, μεταξύ άλλων το κίνημα του ”δημοτισμού” (municipalismo) που οραματίζεται μια άλλη, πιο δημοκρατική, συμμετοχική, δίκαιη, αλληλέγγυα και φεμινιστική πόλη. Η υποστήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, του νέου συνεργατισμού και των ανοικτών ψηφιακών πόρων αποτελεί κεντρικό συστατικό αυτού του κινήματος. Στην παρουσίαση, θα αναλυθεί η πολιτική λογική του κινήματος, η σχέση του με τον συνεργατισμό και ορισμένες βασικές πολιτικές με τις οποίες τον προώθησε σε επίπεδο πόλης και μητρόπολης.

Παρουσίαση: Alexandros Kioupkiolis, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Επιμελητής σε πολλούς συλλογικούς τόμους και συγγραφέας των ‘Freedom After the Critique of Foundations: Marx, Liberalism and Agonistic Autonomy’, «Για τα κοινά της ελευθερίας» και “The common and counter- hegemonic politics”. Με ενεργό συμμετοχή στα κινήματα της πόλης.

>Συνεταιρισμοί στις αυτόνομες κοινοτητες των Ζαπατίστας

Οι Ζαπατίστικες κοινότητες στο Μεξικό μετρούν 26 χρόνια αυτονομίας η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεταιριστική οργάνωσή τους. Πώς όμως λειτουργεί αυτή η αυτονομία; Μια εμπειρική προσέγγιση της Ζαπατίστικης εμπειρίας βασισμένη σε πολυετή εθνογραφική έρευνα πεδίου στην Τσιάπας.

Παρουσίαση: Leonidas Oikonomakis, ράπερ των Social Waste (Official), μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Durham και συγγραφέας του Political Strategies and social movements in Latin America: The Zapatistas and Bolivian cocaleros.

ΣΑΒΒΑΤΟ: 18:00-20:00

-Μπορούμε χωρίς αφεντικά:

Συνεργατικά εγχειρήματα δίνουν απλές απαντήσεις σε έξι ερωτήματα για τον συνεργατισμό και την αυτοοργάνωση:

> Πως παίρνουμε τις αποφάσεις; Ποια η σημασία της συνέλευσης στο εγχείρημα;

> Τι εννοούμε δεν υπάρχει αφεντικό; Ιδιοκτησία;

> Συμμετέχουμε στις απεργίες; Τι σχέση έχουμε με τον συνδικαλισμό και το εργατικό κίνημα;

> Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις; Πως διατηρούμε την αυτονομία μας;

> Αν η λογική είναι χωρίς υπαλλήλους, πως καλύπτονται άμεσες-έκτακτες ανάγκες όταν δεν αρκούν τα άτομα που εργάζονται;

> Πως βλέπουμε τη θεσμοποίηση των συνεργατικών εγχειρημάτων μέσα από τον νόμο για της ΚΑΛΟ;
————————————————————————-

WORKSOPS Ριζοσπαστικού Συνεργατισμού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 16.00-18.00

Συγκρούσεις σε συνεταιριστικά/συνεργατικά εγχειρήματα

Όπως σε κάθε ομάδα έτσι και στα συνεργατικά είναι πολύ πιθανό να σκοτωθούμε μεταξύ μας.

Πως και γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Και αν συμβεί, πως το διαχειριζομαστε;

Συντονισμός: ΚονSεπτ & Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας / Self-Help Promotion Program ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

ΣΑΒΒΑΤΟ: 13:00-15:00

Ανάγκες, αξίες, φόβοι, προσδοκίες στις συνεργατικές ομάδες

Μπορεί στα λόγια να συμφωνούμε, αλλά πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν ενδόμυχες σκέψεις που δεν τις μοιραζόμαστε τόσο εύκολα. Σε αυτό το εργαστήριο θα δούμε ένα εύκολο εργαλείο που για το πως ξεκινώντας από τα άτομα να μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για ανάγκες, αξίες, φόβους και προσδοκίες σε συλλογικό επίπεδο. Το παράδειγμα που θα δουλέψουμε θα είναι το ίδιο το Coopenair Festival!

Συντονισμός: ΚονSεπτ (Θεσσαλονίκη)

ΣΑΒΒΑΤΟ: 16.00-18.00

Το αίτημα του εργατικού ελέγχου και του ανοίγματος των λογιστικών (και όχι μόνο) βιβλίων έχει ιστορικά συνδεθεί με την αγώνα για την κατάδειξη της (κοινωνικής) αδικίας/σπατάλης και της (δεσποτικής) εξαιτίας της καπιταλιστικής οργάνωσης των χώρων εργασίας. Ποιά είναι η σημασία τους εντός αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε και ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή του αυτοελέγχου; Υπάρχουν εργαλεία, διαδικασίες και ιδέες που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ή γνώσεις εντός του οικοσυστήματός μας τις οποίες θα μπορούσαμε να μοιραστούμε για την προώθηση του συνεργατισμού;

Συντονισμός: Το Παγκάκι – Καφενείο / Κολεκτίβα Εργασίας(Αθήνα)

ΚΥΡΙΑΚΗ: 13:00-15:00

Σύνδεση συνεργατικών με Παραγωγούς: Συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες μας

Συνεργατικά με δυναμική πορεία που ακόμα ψάχνουν ποιοτικές πηγές α’ υλών. Παραγωγοί μικρής κλίμακας και οικολογικής καλλιέργειας που προσπαθούν να συνδεθούν με καταναλωτικά εγχειρήματα τα οποία θα αντιλαμβάνονται και θα σέβονται την προσέγγιση τους στην καλλιέργεια και στην διανομή. Κολεκτίβες εργασίας που επιθυμούν να επιβιώσουν βάσει των οικολογικών πρακτικών, των δίκαιων μεροκαμάτων τους και των λειτουργικών ευρεσιτεχνιών τους. Πως μπορεί να επιτευχθεί η σύνδεση των παραπάνω μέσα από απλά κανάλια επικοινωνίας; Το ερώτημα αυτό θα προσεγγίσουμε μέσα από την εμπειρία παραγωγικών και καταναλωτικών εγχειρημάτων.

Συντονισμός: Από Κοινού – ‘Together'(Ηράκλειο)

————————————————————————–

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16:00-20:00

Συζήτηση για την προοπτική πανελλαδικής δικτύωσης για τον συνεργατισμό

(Συζήτηση ανοιχτή για παρακολούθηση, θα δοθεί προτεραιότητα ομιλίας στα συνεργατικά εγχειρήματα)

Facebook


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το