3ήμερη διάσωση για γατάκι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου
Μοιραστείτε το

05/08/2020 – 08/08/2020

Κλήθηκε η ομάδα μας για ακόμη μια φορά να επέμβει για ένα γατάκι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είχε πέσει σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων δίπλα στην είσοδο γκαράζ του Metro Mall.

Ένα περιστατικό που κράτησε πολλές μέρες, καθώς και ώρες και η ιστορία του έχει ως εξής :

Τετάρτη πρωί διερχόμενος οδηγός μοτοσυκλέτας είδε να πέφτει από το μοτέρ ενός αυτοκινήτου ένα γατάκι, που στην προσπάθεια του να το πιάσει για να μην το πατήσουν τα αυτοκίνητα, εκείνο τρομαγμένο έτρεξε και έπεσε μέσα στο φρεάτιο.

Το μωρό γατάκι ακουγόταν να κλαίει γοερά μέσα από τα σκοτεινά φρεάτια και εκείνη ακριβώς την στιγμή ξεκινάει και η δικιά μας επέμβαση, μετά από επείγουσα κλήση που λάβαμε, την ίδια μέρα πραγματοποιήσαμε έλεγχο για να εντοπίσουμε το ζωάκι.

Διαπιιστώσαμε ότι δυστυχώς είχε περάσει από την σωλήνα ομβρίων υδάτων στα κάτω διαμερίσματα του κεντρικού αγωγού της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Σε μεγάλη απόσταση πριν και μετά από το σημείο δράσης μας, λόγω των έργων του μετρό είχε στρωθεί καινούργια άσφαλτος και είχαν καλυφθεί τα καπάκια πρόσβασης στον κεντρικό αγωγό στην κεντρική λεωφόρο γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την όποια προσέγγιση του μωρού που το κλάμα σε έκκληση βοήθειας ήταν έντονο και σπαρακτικό.

Έτσι κλήθηκε η τροχαία στο σημείο για λόγους ασφαλείας, λόγω των πολλών διερχομένων οχημάτων προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καπάκι που εικάζαμε ότι θα μπορούσε να μας δώσει πρόσβαση στον κεντρικό αγωγό αν και βρισκόταν στα εβδομήντα μέτρα μακριά μας και κάποια ακόμα παράπλευρα καπάκια τα οποία βρίσκονταν επάνω στο οδόστρωμα.

Η περίεργη διανομή των αγωγών όμως δεν μας έδινε την απαραίτητη πρόσβαση και κλήθηκε κατόπιν και ο δήμος Αγίου Δημητρίου να συνδράμει στην προσπάθεια μας.

Αφού κάναμε μια γέφυρα με δίχτυ, μήπως καταφέρει το μικρό κατά την διάρκεια της νύχτας να σκαρφαλώσει και ρίχνοντας αρκετή τροφή μέσα στον αγωγό του φρεατίου από τη σωλήνα, αποχωρήσαμε πλέον αργά την νύχτα από το σημείο με σκοπό να προσπαθήσουμε πάλι την επόμενη ημέρα.

Την επομένη ημέρα το μεσημέρι ο Δήμος ήταν παρών, αλλά για κακή μας τύχη, ούτε αυτές οι προσπάθειες είχαν κάποιο αποτέλεσμα έτσι ώστε να μας δώσουν λύση για την πρόσβαση στους αγωγούς που βρισκότανε το γατάκι.

Το απόγευμα επιχειρούμε ξανά αλλάζοντας δίχτυ και βάζοντας τροφή και πάλι προκειμένου να κρατήσουμε το ζωάκι τουλάχιστον ζωντανό.

Αποχωρούμε και εκ νέου την επόμενη ημέρα προς μεσημέρι ξαναπάμε πάλι στο σημείο με την βοήθεια τις Αστικής Πανίδας του Δήμου.

Το προηγούμενο απόγευμα με την βοήθεια κάμερας που είχαμε τοποθετήσει εσωτερικά, είχαμε πλέον εντοπίσει το περιβόητο καπάκι το οποίο ήταν ασφαλτοστρωμένο.

Με τα απαραίτητα εργαλεία ξεκινήσαμε να σκάβουμε επί τρεις ώρες σχεδόν μέχρι να φτάσουμε επιτέλους να έχουμε οπτική επαφή με το καπάκι, το οποίο ήταν θαμμένο δεκα εκατοστά κάτω από άσφαλτο.

Μας σταμάτησε όμως η καταρρακτώδης βροχή και έτσι για μια ώρα σχεδόν, περιμέναμε να κοπάσει για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε ξανά.

Λίγο μετά όταν σταμάτησε η βροχή, ανοίξαμε το καπάκι και πλέον όχι μόνο ακούγαμε το ζωάκι, σαν να είναι δίπλα μας, αλλά κάποια στιγμή είχαμε και οπτική επαφή μαζί του.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι καθόλη την διάρκεια των εργασιών, δεν απομακρυνόταν το γατάκι από το σημείο που είχε πέσει παρόλη την φασαρία που γινόταν.

Τοποθετήσαμε παγίδα κοντά στο ζώο, αφήνοντας την κάτω λίγη ώρα, όμως το μικρό για κάποιον δικό του λόγο δεν την πλησίαζε.

Έτσι αλλάξαμε μέγεθος παγίδας για να μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στην σωλήνα του κεντρικού φρεατίου.

Κατά την διάρκεια της αλλαγής της παγίδας άνοιξαν ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο οι βάνες υπερχείλισης από κάποιο σημείο του Mall, φέρνοντας έναν τεράστιο όγκο νερού εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν το ζώο και καθώς και ένας διασώστης μας, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε προλάβει ευτυχώς να ανέβει στο οδόστρωμα.

Μέσω του φύλακα, ενημερώθηκαν οι υδραυλικοί βάρδιας και αμέσως έκλεισαν τις βάνες, σταματώντας την πτώση του νερού.

Χάσαμε το μυαλό μας στην ιδέα ότι παρασύρθηκε το μωρό γατάκι…

Προσπάθειες πάνω από 20 συνολικά ωρών να απέβαιναν άκαρπες και μοιραίες για το ζωάκι.

Πέρασε ένα τέταρτο αγωνίας και αναπάντεχα ακούσαμε το κλάμα του και πάλι.

Δεν πιστεύαμε ότι ζει ακόμα και προφανώς κάπου είχε βρει ασφαλή σημείο και έτσι γλύτωσε τον πνιγμό.

Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη και ξαναβάλαμε άμεσα παγίδα μέσα στον αγωγό πλέον.

Σε μισή ώρα το ζωάκι είχε ασφαλιστεί μέσα σε αυτήν και έτσι ανασύρθηκε στην επιφάνεια, αφήνοντας πίσω του όλη την ταλαιπωρία του και τον τρόμο που πέρασε όλες αυτές τις μέρες.

Δάκρυα χαράς και συγκίνησης μας έκαναν να ξεχάσουμε όλη την προηγούμενη αγωνία μας.

Το μωράκι, ο μεγάλος Μαχητής, μεταφέρθηκε άμεσα για κτηνιατρικό έλεγχο και τώρα βρίσκεται σε φιλοξενία και ψάχνει το παντοτινό του σπιτάκι.

Σύμβολο ελπίδας και ζωής για όλους μας.

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας του περιστατικού επιδιορθώσαμε το οδόστρωμα με υλικά που μας είχε προμηθεύσει ο Δήμος, καθώς ήτανε προχωρημένη η ώρα και ο Δήμος είχε αποχωρήσει από το σημείο.

Θα θέλαμε να Ευχαριστήσουμε θερμά :

  • Τον σταθμό της Τροχαίας του Αλίμου για την άψογη συνεργασία τους
  • Την Δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου
  • Την Αστική Πανίδα του Δήμου και ιδιαίτερα τον κο Γιάννη Παναγόπουλο που έδωσε την δική του μάχη στηρίζοντας όλες τις ενέργειες μας
  • Τους security του Μall
  • Τον πλέον φίλο Δημήτρη που ήταν παρών στο περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος
  • Και όλους όσους αγωνιούσαν μαζί μας όλες αυτές τις μέρες .

Μέλη μας, Εθελοντές Διασώστες που συνέδραμαν στην προσπάθεια. Kostas Garef, Αλέκος Κουντουράκης, Ελ.ένη Κοντέ, Βαγγελης Συνοδινός.

A R T – Animal Rescue Team – Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το