5.000 βοοειδή βρέθηκαν σε άθλιες συνθήκες σε πλοίο προς την Αίγυπτο
Μοιραστείτε το

Ισπανία: 5.000 βοοειδή βρέθηκαν σε άθλιες συνθήκες σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς την Αίγυπτο.

5.000 βοοειδή βρέθηκαν σε τρομερές συνθήκες στο F. M. Spiridon που αγκυροβόλησε στην Ισπανία στα τέλη του περασμένου μήνα, παρόλο που η χώρα που το είχε εγκρίνει, η Κολομβία, έχει υπογράψει στον World Animal Health Organisation (OIE)’s Terrestrial Code. Δεδομένης της συχνότητας των σοβαρών ζητημάτων ευημερίας των ζώων στις εξαγωγές μέσω θαλάσσης, η Ευρωομάδα για τα Ζώα καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να αναθεωρήση τον Κανονισμό Μεταφορών και να απαγορεύσει το εμπόριο αυτό.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το F. M. Spiridon, το οποίο περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα βάσει του Μνημονίου του Παρισιού, επιθεωρήθηκε από τις ισπανικές αρχές λόγω υποψίας για ναρκωτικές ουσίες μετά την άφιξή του στο Λας Πάλμας στα Γκραν Κανάρια της Ισπανίας στις 27 Μαΐου. Ωστόσο, οι αρχές δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την επιθεώρησή τους λόγω των θλιβερών συνθηκών των ζώων στο σκάφος. 5.000 βοοειδή μεταφέρονταν σε συνθήκες συνωστισμού , πατούσαν σε ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων και έδειχναν κλινικά σημάδια πείνας.

Προφανώς πολλά βοοειδή είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Κολομβία (Νότια Αμερική) προς την Αίγυπτο, καθώς βρέθηκαν σωροί στοιβαγμένοι σε άλλο μέρος του σκάφους. Λόγω της αμμωνίας και της μυρωδιάς των σωμάτων των ζώων που αποσυντίθονταν, οι ισπανικές αρχές φορούσαν αναπνευστικό εξοπλισμό πριν εισέλθουν.

Το F. M. Spiridon εγκρίθηκε από τις γαλλικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2015 και επιθεωρήθηκε από το Animal Welfare Foundation (AWF) τον Μάρτιο του 2016 στο λιμάνι της Rasa της Κροατίας. Ακόμη και τότε η έρευνα αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, κίνδυνο τραυματισμού λόγω του σχεδιασμού και της κατασκευής των στυλών, ανεπαρκές ύψος του καταστρώματος για επαρκή αερισμό, ανεπάρκεια χειρισμού των ζώων και του υπερπληθυσμού.

Από τις αρχές του 2020, το F. M. Spiridon εξάγει ζώα από την Ισπανία και την Κροατία σε χώρες εκτός ΕΕ. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα τελευταία στοιχεία, η AWF επικοινώνησε αμέσως με τα εθνικά σημεία επαφής της ΕΕ ζητώντας σε βάθος επιθεωρήσεις κάθε φορά που αυτό το σκάφος εισέρχεται σε λιμένα της ΕΕ. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ζώων, προέτρεψε τη γαλλική κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως το πιστοποιητικό έγκρισης του σκάφους.

Παρότι η Κολομβία, χώρα αναχώρησης και η Γαλλία είναι και οι δύο μέλη του World Animal Health Organisation (OIE), οι συνθήκες για το F. M. Spiridon δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον OIE terrestrial code για τις θαλάσσιες μεταφορές (Κεφάλαιο 7.2).

Παρόλο που η Ευρωομάδα για Ζώα θέλει τελικά να τερματίσει αυτό το φρικτό εμπόριο, εν τω μεταξύ καλεί την Επιτροπή της ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως εναρμονισμένα και δεσμευτικά πρότυπα για την έγκριση σκαφών μεταφοράς ζώων, καθώς και να συγκεντρώσει την έκδοση πιστοποιητικών έγκρισς .

Μετάφραση : Περικλής Τσιούτσιος
Πηγή : eurogroupforanimals.org


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το