Aνεμογεννήτριες σε περιοχή NATURA2000
Μοιραστείτε το

7 χρόνια μετά την πρώτη νίκη των Σκυριανών με το -δυστυχώς προσωρινό όπως φάνηκε- «πάγωμα» του γιγαντιαίου έργου των 111 ανεμογεννητριών στην περιοχή NATURA2000 του Όρους Κόχυλα, η αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας δεν έχει καμφθεί καθόλου, όπως φαίνεται και από τη νέα ομόφωνη απόφαση εναντίωσης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, που ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη έκδοση άδειας παραγωγής δύο ακόμη ΑΣΠΗΕ στη Νότια Σκύρο, αλλά και από το σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον Δήμο Σκύρου.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ συνέβαλε ποικιλοτρόπως στη θετική εξέλιξη της αναστολής υλοποίησης του έργου το 2013 και συνεχίζει βέβαια να κρατάει με τη σειρά της την ίδια αταλάντευτη στάση εναντίωσης σε αυτόν τον σχεδιασμό –και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε, όταν:

Η περιοχή όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του ΑΣΠΗΕ φιλοξενεί ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αποικία Μαυροπετρίτη, μία συνθήκη που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα επαρκούσε για να έχει ακυρωθεί εν τη γενέσει της μια τέτοιου μεγέθους επέμβαση!

Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα του Κόχυλα (όχι μόνο για τον Μαυροπετρίτη και την ορνιθοπανίδα, αλλά και για τη μοναδική ενδημική χλωρίδα, την επίσης ενδημική Σποραδόσαυρα Podargis gaigea κ.λπ.) από την ενδεχόμενη εγκατάσταση αναμένονται βαρύτατες και ασφαλώς ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ για ένα εύθραυστο νησιωτικό οικοσύστημα, όπως με σαφήνεια κατέδειξε το σχετικό τεχνικό υπόμνημα.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ήταν εταίρος στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα LIFE Skyros Biodiversity, που πέρα από την ανάδειξη της σπουδαίας βιοποικιλότητας της Σκύρου, απέδειξε στην πράξη πως η προστασία των περιοχών NATURA2000 μπορεί κάλλιστα να συμβαδίσει με ήπιες οικονομικές δραστηριότητες.

Mε επιστολή της προς τον Δήμαρχο Σκύρου, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ συγχαίρει τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία για τη σθεναρή τους βούληση να προστατέψουν τον μοναδικό και αναντικατάστατο φυσικό πλούτο του νησιού. Θέλει πραγματικά κότσια για ένα μικρό, απομονωμένο και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους νησί να προτάξει την διατήρηση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητάς του από την εύκολη λύση των ανταποδοτικών οφελών που τάζουν οι επενδυτές.

Η περίπτωση του ΑΣΠΗΕ στη Νότια Σκύρο αποτελεί μία από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις επιζήμιας για τη Φύση χωροθέτησης έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς και στην πρόσφατη έκδοση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα “Αιολικά Πάρκα” στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000»

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το