Aς φροντίσουμε τα κατοικίδιά μας και τα αδέσποτα
Μοιραστείτε το

Της Έλσας Αγοραστού

Για τις επιθέσεις σκύλων- που σε μια περίπτωση μάλιστα στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου – την αύξηση των αιτήσεων υιοθεσιών ζώων και την ταυτόχρονη εγκατάλειψη κάποιων άλλων από τους ιδιοκτήτες τους και φυσικά για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων μίλησε στο Thesspress.gr, η υπεύθυνη του Φιλοζωικού Σωματείου “Η Αγάπη”, Ιζαμπέλα Μποτονάκη. Η ίδια απηύθηνε έκκληση σε όλους μας να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα, που περνάνε δύσκολα με λίγο φαγητό, αλλά και όσα ζώα φιλοξενούνται στο καταφύγιο του σωματείου, στην Πυλαία.

 

 

 

Οι φωτογραφίες αφορούν ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Φιλοζωικού σωματείου “Η Αγάπη” και αναζητούν υιοθεσία.

Γιατί πιστεύετε πως αγριεψαν τα ζώα; Έχει κάποια συσχέτιση με την καραντίνα;

Τα ζώα αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι μας απομονώθηκαν περισσότερο. Η ανθρώπινη παρουσία δεν υπάρχει και η σίτιση τους είτε δεν γίνεται ή είναι ελλιπής. Όπως καταλαβαίνετε άλλαξε και η δική τους καθημερινότητα και οι περισσότερες επιθέσεις τους οφείλονται στο ότι προσπαθούν για την τροφή τους με τον δικό τους τρόπο. Τα ζώα δεν είναι άγρια εάν εμείς με την συμπεριφορά μας δεν τα προκαλέσουμε. Γι’αυτό οι περισσότεροι Δήμοι τα συμπεριέλαβαν στα γενικά μέτρα που πήραν. Απαραίτητη η σίτιση των ζώων αυτήν την περίοδο. Έτσι περιορίζουμε τις επιθέσεις τους που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη τροφής και νερού.

Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στην Πυλαία. Πώς το εξηγείτε; Δεν μεριμνά ο δήμος ή οι πολίτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους συνεχώς;

Στην Πυλαία όπως και σε κάθε άλλο Δήμο δυστυχώς υπάρχουν αρκετά αδέσποτα, τα οποία όμως ξεκινούν από εμάς. Πολλοί άνθρωποι δεν στειρώνουν το κατοικίδιο τους και όταν γεννήσει πετάνε τα κουτάβια, είτε σε κάδους σκουπιδιών, είτε όπου αλλού μπορούν, χωρίς καμιά ντροπή. Έτσι δημιουργούνται τα αδέσποτα. Επομένως η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Οι Δήμοι σύμφωνα με τον Νόμο πρέπει να μεριμνούν για την στείρωση και τη σίτιση και φυσικά να οργανώνουν με τα Φιλοζωικά ή τους φιλόζωους δίκτυα υιοθεσίας. Ίσως θα πρέπει οι Δήμοι να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα με τους ιδιοκτήτες των σκύλων.

Διαβάζουμε με πολλή χαρά πως δίνονται για υιοθεσία τα ζωάκια που φιλοξενείτε. Αυξήθηκαν οι υιοθεσίες;

Πραγματικά αυξήθηκαν αυτό τον καιρό τα αιτήματα για υιοθεσία ζώων. Ίσως ο εγκλεισμός στο σπίτι. Ίσως το δέλεαρ της βόλτας με ένα σκυλάκι. Εμείς αυτό τον καιρό δεν προχωράμε σε υιοθεσίες γιατί η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Χρειάζεται σοβαρός έλεγχος της οικογένειας που θα υιοθετήσει ένα ζώο και επειδή δεν μπορεί αυτό να γίνει με τα σημερινά δεδομένα, επιλέγουμε να μεταφέρουμε το θέμα της υιοθεσίας σε ημερομηνίες, όταν θα έχει αποκατασταθεί η όλη κατάσταση.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και καταγγελίες για κάποιους που παρατάνε τα κατοικίδιά τους φοβούμενοι ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση του Κορονοϊού. Έχει πέσει κάτι τέτοιο στη δική σας αντίληψη;

Έχουμε και εμείς τέτοιες πληροφορίες για εγκαταλείψεις ζώων, παρ’όλες τις επίσημες διαβεβαιώσεις από επιστήμονες ότι ο ιός δεν μεταδίδεται, ούτε από γάτες ούτε από σκύλους, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα εγκαταλείπουν στους δρόμους εν μέσω τόσο σοβαρής κρίσης. Η ζωή των αδέσποτων αυτές τις ημέρες έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Κάποιοι φιλόζωοι που τάιζαν δεν βγαίνουν τώρα από φόβο, οι ταβέρνες έκλεισαν, έτσι θα δείτε σκύλους και γάτες να περιφέρονται στους δρόμους σε πολύ κακή κατάσταση. Εμείς οι φιλόζωοι έχουμε οργανώσει σε συνεργασία μα τους Δήμους δίκτυα σίτισης, όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ζώων. Γι’ αυτό όσοι βγάζουν το κατοικίδιο τους βόλτα ας έχουν μαζί τους κάποια κροκέτα ή κονσέρβα και να τα τοποθετούν σε σημεία όπου υπάρχουν ζώα. Θα σας ευγνωμονούν, αυτό είναι σίγουρο. Αυτές τις μέρες εμείς οι άνθρωποι ας βοηθήσουμε και τα ζώα ώστε να ξεπεράσουν τα δύσκολα.

Τι πρέπει να προσέχουν αυτοί που έχουν κατοικίδια σε σχέση με την πανδημία;

Όσοι έχουν κατοικίδιο και το βγάζουν βόλτα καλό είναι να μη το φέρουν σε επαφή με άλλο ζώο και όταν επιστρέφουν στο σπίτι να καθαρίζουν τα ποδαράκια του με τα ειδικά μαντιλάκια.

Ιζαμπέλα Μποτονάκη

Πηγή : thesspress.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το