Crate: Πώς και πότε να το χρησιμοποιήσεις
Μοιραστείτε το

Γράφει η Αργυρώ – Μαρία Βενιού ιδρύτρια του MyNewDog Positive Training

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το crate. Άλλοι το θεωρούν απαραίτητο, άλλοι φυλακή. Προσωπικά το προτείνω σπάνια, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με ορισμένες προϋποθέσεις.

Το crate μπορεί να φανεί χρήσιμο σε σκύλους οι οποίοι είναι υπερκινητικοί και δεν ξέρουν πώς να ηρεμούν, σε κουτάβια που δεν έχουν κάνει ακόμη τα εμβόλια και θέλουμε να τα μάθουμε τουαλέτα και σε σκύλους που καταστρέφουν το σπίτι όταν λείπουμε.

Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όντως ο σκύλος μας είναι υπερκινητικός, πράγμα σπάνιο, ότι έχει εκτονωθεί πολύ πριν μπει εκεί, ότι έχουμε κάνει μια προεργασία που θα αναφέρουμε παρακάτω και ότι εκεί όντως χαλαρώνει και του αρέσει.

Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν τα κλείνουμε για πολλή ώρα, ότι βασιζόμαστε περισσότερο στην παρατηρητικότητά μας και όχι στο crate για την εκμάθηση τουαλέτας και ότι μας βλέπουν πάντα. Επίσης πρέπει να ακολουθήσουμε την προεργασία που θα αναφέρουμε πιο κάτω.

Οι σκύλοι συνήθως δεν τα κάνουν εκεί που κοιμούνται. Έτσι, το crate είναι ένας τρόπος να μάθουμε στο κουτάβι μας να κρατιέται μέχρι να το βγάλουμε βόλτα ή να το πάμε στην πάνα. Μπορούμε επίσης να έχουμε πάνα στην μία πλευρά του crate και στην άλλη το κρεβάτι του εάν το crate είναι πολύ μεγάλο.

Τα κουτάβια χρειάζονται πρόγραμμα το οποίο φυσικά πρέπει εμείς να τους μάθουμε. Ύπνος, τουαλέτα, παιχνίδι, φαγητό και πάλι απ’ την αρχή. Το crate μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.

Στην τρίτη περίπτωση οφείλουμε να προσέξουμε εάν ο σκύλος μας παθαίνει πανικό κατά την απουσία μας. Εάν συμβαίνει αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον αφήσουμε μόνο στο crate γιατί μπορεί να τραυματιστεί. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται η προεργασία φυσικά.

Υπάρχει η θεωρία ότι οι σκύλοι είναι ζώα φωλιάς και τους αρέσει να κρύβονται. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να τους μάθουμε το crate αλλά θα έμπαιναν μόνοι τους.

Φυσικά εάν έχουμε το χώρο και τα χρήματα μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα crate ειδικά εάν το σκυλάκι μας έχει την τάση να κρύβεται πχ κατά τις καταιγίδες. Μπορούμε να βάλουμε μέσα ένα κρεβατάκι και να σκεπάσουμε το crate με κουβέρτες για να νιώθει περισσότερο ασφαλές.

Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το crate για τιμωρία. Το crate πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο για το σκύλο και να το συνδέσει με ηρεμία και ευχάριστα πράγματα.

Η προεργασία.

Αρχικά θα πρέπει να στρώσουμε κάτι στο πάτωμα του crate για να μην κάνει τόσο θόρυβο όταν ο σκύλος πατάει μέσα για να αποφύγουμε να φοβηθεί από αυτό. Κρατάμε την πόρτα πάντα ανοιχτή και τη σταθεροποιούμε για να μην κάνει θόρυβο για τον ίδιο λόγο.

Πετάμε μέσα λιχουδιές και περιμένουμε τον σκύλο να πάρει το χρόνο του για να το εξερευνήσει. Εάν δεν πάει μέχρι μέσα, τις φέρνουμε πιο έξω. Προχωράμε με αργό ρυθμό μέχρι ο σκύλος να νιώθει άνετα να μπαίνει και να βγαίνει.

Αρχίζουμε να εισάγουμε τους ήχους της πόρτας και των κάγκελων. Κλείνουμε την πόρτα πολύ λίγο και την ανοίγουμε πριν ο σκύλος προλάβει να αντιδράσει.

Προχωράμε στο επόμενο βήμα το οποίο είναι να γεμίσουμε με φαγητό ένα παιχνίδι και να τον αφήσουμε μέσα με κλειστή την πόρτα να το αδειάσει. Παρακολουθούμε όλη την ώρα και μόλις ο σκύλος τελειώσει με το παιχνίδι του ανοίγουμε αμέσως την πόρτα.

Εδώ μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε το «Μείνε» με ανοιχτή και αργότερα με κλειστή την πόρτα. Δες πώς να μάθεις στον σκύλο σου να μένει.

Όταν ο σκύλος σου έχει εξοικειωθεί με όλα αυτά και μένει για αρκετή ώρα μέσα τότε μπορείς να τον αφήνεις με τα παιχνίδια του να ηρεμεί μόνος του μέσα στην ημέρα. Μπορείς επίσης να εισάγεις την εντολή «Μέσα», πριν μπει.

Εδώ να πούμε ότι το crate πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να γυρίζει και να μπορεί να ξαπλώνει.

Πολλοί με ρωτούν πόσες ώρες μπορούν να αφήνουν το σκύλο τους στο crate. Η απάντησή μου είναι ότι εξαρτάται από το πόσο ο σκύλος νιώθει άνετα να είναι εκεί. Μπορεί να είναι μισή ώρα μπορεί να είναι και τρεις.

Σίγουρα πάντως όχι παραπάνω από αυτό. Εάν λείπουμε για περισσότερες ώρες και ο σκύλος μας πρέπει να μείνει απομονωμένος καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε πόρτες για μωρά.

Πηγή : mylittlepet.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το