Μοιραστείτε το

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Οι επιστήμονες μόλις προειδοποίησαν ότι το κλίμα είναι πλέον στα πρόθυρα να βγει εντελώς εκτός ελέγχου!

Τροπικά δάση καίγονται, πάγοι λιώνουν… είμαστε στο τσακ να προκαλέσουμε μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εφιάλτη χωρίς τέλος.

Όμως έχουμε ένα μικρό περιθώριο δράσης: 10 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τα καυσαέρια και 30 για να τα μηδενίσουμε. Για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε επειγόντως μεγάλες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και πράσινες θέσεις εργασίας — και η Ευρώπη ετοιμάζεται να δείξει το δρόμο.

Σε 48 ώρες η Ευρώπη θα προτείνει μια ανατρεπτική «Πράσινη Συμφωνία», με στόχο να πυροδοτήσει παγκόσμια κλιματική επανάσταση. Όμως η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων έχει καταφέρει στο παρελθόν να αποδυναμώσει σημαντικά σημεία του σχεδίου — γι’ αυτό, βοήθησε να δείξουμε μαζική πανευρωπαϊκή στήριξη, με 1 εκάτ. υπογραφές και δημοσκοπήσεις, για να σώσουμε όσα αγαπάμε:

Υπόγραψε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία!

Η κλιματική καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και σε θέσεις εργασίας, ώστε να αποτοξινωθεί η οικονομία μας απ’ τις βρώμικες εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Γι΄ αυτό η Πράσινη Συμφωνία μπορεί να φέρει την ανατροπή — βάζοντας νομικά δεσμευτικούς μηδενικούς στόχους καυσαερίων και εξασφαλίζοντας μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Μια νίκη στην Ευρώπη θα είναι ό,τι καλύτερο για να βάλουμε μπρος μια σειρά από Πράσινες Συμφωνίες σε όλο τον πλανήτη και να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμα για ένα κόσμο που θα τροφοδοτείται με 100% με καθαρή ενέργεια. Με μία τεράστια παγκόσμια εκστρατεία, δημοσκοπήσεις και δυναμικές διαφημίσεις, μπορούμε να δείξουμε στους παγκόσμιους ηγέτες πως όλος ο κόσμος απαιτεί επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι η στιγμή της αλήθειας. Ή που θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ή που θα αγωνιστούμε για το μέλλον μας. Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να σαμποτάρει τη συμφωνία — γι’ αυτό βοήθησε να αντισταθούμε και να την υπερασπιστούμε, για εμάς, για τα παιδιά μας, και για τις γενιές που θα έρθουν.

Υπόγραψε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία!

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας δεκαετίας. Μιας δεκαετίας που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά στην κλιματική πρόκληση, θα έχουμε μετατρέψει μια κρίση σε κάτι πολύ όμορφο. Ας φέρουμε μαζί μια αλλαγή για το κλίμα, για την οποία θα είμαστε περήφανοι: την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Christoph, Bert, Alice, Pascal, Marie, Melanie, Luis και όλη η ομάδα του Avaaz.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Χρειάζεται επειγόντως δράση για τον πλανήτη (Πρώτο Θέμα)

Στις 11/12 αποφασίζει η Κομισιόν για το «Green Deal» (Euronews)

Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP25) : Ώρα να σοβαρευτούμε! (ΣΚΑΪ)

Αγγλικά:

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ χαρακτηρίζει την κλιματική πολιτική ως τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης  (Euractiv)

Ο προτεινόμενος σε όλη την ΕΕ “κλιματικός νόμος”

Θα θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 (The Guardian)

Τι είναι η νέα Πράσινη Συμφωνία; (The Guardian)

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανακοινώνει παγκόσμια κλιματική έκτακτη ανάγκη (Politico.eu)

Κρίσιμες κλιματικές αλλαγές — μεγάλο ρίσκο να τις αγνοήσουμε (Nature.com)


Σε λίγες μέρες, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ας την υποδεχτούμε με το δικό μας όραμα για μία Πράσινη Συμφωνία των λαών της Ευρώπης. Πρόσθεσε το όνομά σου!

Προς την πρόεδρο της ΕΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης και τους παγκόσμιους ηγέτες:

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη — αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή. Γι’ αυτό σας ζητάμε να υιοθετήσετε «Πράσινες Συμφωνίες» που θα μεταμορφώσουν την οικονομία και την κοινωνία μας σε ένα 100% καθαρό και βιώσιμο μέλλον.

Το λιγότερο πρέπει να δεσμεύονται για τα παρακάτω:

  • Τέλος στη ρύπανση των καυσαερίων μέχρι το 2050, με σημαντική μείωση μέχρι το 2030 ώστε να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C,
  • Προστασία και αποκατάσταση του 50% του πλανήτη και βιώσιμη διαχείριση του υπόλοιπου μισού,
  • Επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, μεταφορές, στέγαση, καλλιέργειες και εργασία,
  • Πράσινοι φόροι και τέλος στις επιδοτήσεις της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων,
  • Μετάβαση της οικονομίας – με καινοτόμες χρηματιστηριακές και φορολογικές λύσεις,
  • Κοινωνική δικαιοσύνη – μία δίκαιη μετάβαση για όλες τις κοινότητες, τους εργαζόμενους και τα κράτη με χαμηλό εισόδημα.

secure.avaaz.org


Μια νίκη στην Ευρώπη θα είναι ό,τι καλύτερο για να βάλουμε μπρος μια σειρά από Πράσινες Συμφωνίες σε όλο τον πλανήτη.

Όμως οι ηγέτες της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Φρανς Τίμερμανς, δέχονται πιέσεις για να αποδυναμώσουν την Πράσινη Συμφωνία. Ας τους δείξουμε λοιπόν πως όλος ο κόσμος στηρίζει τη συμφωνία, με καταιγισμό μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας τους να αντισταθούν στις πιέσεις — για μια δυνατή Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για εμάς, για τα παιδιά μας και για τις γενιές που θα έρθουν.

Αυτές είναι μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν σε αυτά που θα γράψεις — αλλά καλύτερα είναι να εκφραστείς με δικά σου λόγια:

  • Η Ευρώπη ΠΡΕΠΕΙ να ηγηθεί του αγώνα για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.
  • Στηρίζω μια φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη, για να μεταμορφώσουμε την οικονομία και την κοινωνία μας σε ένα βιώσιμο και δίκαιο πολιτισμό.
  • Εάν η Ευρώπη υποστηρίξει την Πράσινη Συμφωνία θα εμπνεύσει κι άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα το 2020.

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
President of the European Commission
Facebook
Twitter
ΦΡΑΝΣ ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ
Πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
First Vice President of the European Commission
Facebook
Twitter


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το