Μοιραστείτε το

Η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης “αγκαλιάζει” τα αδέσποτα – Τοποθετούνται ταΐστρες & ποτίστρες σε συγκεκριμένα σημεία

Τα αδέσποτα σε κάθε πόλη, μεγάλη η μικρή, είναι μια οικεία εικόνα κι έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορεί να μην τα συναντάμε κάθε μέρα, όμως αυτά βρίσκονται εκεί, καλά κρυμμένα πίσω από θάμνους η κουλουριασμένα στις εισόδους πολυκατοικιών φοβισμένα και πεινασμένα.

Τα αδέσποτα στην πόλη μας αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Με την υπ’ αριθμ. 2251/2019 απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως η εποπτεία, ευθύνη και ο συντονισμός των θεμάτων, που αφορούν την φιλοζωία, τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, στα όρια της Κοινότητάς έχει περιέλθει στους Προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός δράσεων από την Κοινότητα Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το τμήμα περιβάλλοντος του δήμου, το Δημοτικό Καταφύγιο και τους φιλοζωικούς συλλόγους της πόλης μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων να περιφέρονται σε αναζήτηση τροφής και νερού καθημερινά, να σχηματίζουν αγέλες για την καλύτερη προστασία τους καθώς και να συγκεντρώνονται όπου υπάρχει κόσμος για την ευκολότερη εύρεση τροφής. Η σίτιση των αδέσποτων σήμερα γίνεται αποκλειστικά από φιλόζωους εθελοντές, χωρίς φυσικά να είναι οι ίδιοι σε θέση να καλύψουν όλο τον πληθυσμό των αδέσποτων στους δρόμους.
Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάϊσμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και τα φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν και στο πλαίσιο ενός ορθολογικού σχεδιασμού, με εισήγηση της η Σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Σοφία Βαλαβάνη έφερε το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο της κοινότητας για την έναρξη των διαδικασιών και ενεργειών για την διαδικασία τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου μας θα αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης, θα ευαισθητοποιήσει τους δημότες και θα αλλάξει την εικόνα του Δήμου μας στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Οι ταΐστρες και οι ποτίστρες θα τοποθετηθούν με ασφάλεια σε χώρους που θα επιλεγούν προσεκτικά, κοντά σε παροχή νερού και σκιά. Θα καλύπτουν τις 6 ενορίες της πόλης μας και των οικισμών μας, δηλαδή πχ ενορία Αγίου Νικολάου, Αγίου Ελευθερίου, Αγίας Κυριακής, , Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Βασιλείου και Αγίου Νεκταρίου και σε άλλες επιλεγμένες περιοχές. Θα επιβλέπονται από εθελοντές φιλόζωους οι οποίοι, ούτως η άλλως ταΐζουν στις περιοχές, και θα εφοδιάζονται επίσης από αυτούς αλλά και από τους υπαλλήλους του Δήμου, με τροφή που θα προμηθεύονται οι φιλόζωοι από το καταφύγιο και όχι μόνο.

Επιπλέον της τοποθέτησης ταϊστρών και ποτίστρων συζητήθηκε και η τοποθέτηση μίας πρωτοποριακή Ελληνική και παγκόσμια πατέντας το “no kaka” για το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων με μια έξυπνη και οικολογική λύση «φιλοδοξώντας» να αλλάξει και την νοοτροπία των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

Είναι ένα απλό και εύχρηστο οικολογικό σύστημα μιας χρήσης, σε σχήμα μικρού φτυαριού με κάλυμμα από 100% χαρτί ανακυκλώσιμο. Ο κάτοχος του ζώου μπορεί εύκολα και με ένα φτυάρισμα να μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου χωρίς να έρχεται σε επαφή με αυτές.

Τα boxes με τα “no kaka” θα τοποθετηθούν σε πάρκα και δρόμους και σημεία όπου οι δημότες βγάζουν περίπατο τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

Με αυτόν τον ευχάριστο, ανέπαφο και κομψό τρόπο, ο κηδεμόνας σκύλου, χρησιμοποιώντας καθημερινά το σύστημα αυτό θα κάνει, πλέον, το καθήκον του απέναντι στον εαυτό του, στους συμπολίτες και φυσικά στο περιβάλλον.

Δεν λερωνόμαστε και δεν λερώνουμε, αγαπάμε τον σκύλο μας και τον Δήμο μας, ευχαριστιόμαστε τη βόλτα μαζί του χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα στους άλλους.

Πηγή : e-evros.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το