Μοιραστείτε το

Ο έλεγχος του ηχητικού επιπέδου του σκύλου σας είναι ένα σημαντικό μέρος του να είσαι ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Έτσι κι αλλιώς, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό και όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους γείτονές σας.

Προς τι όλη αυτή η φασαρία

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε το πρόβλημα είναι το να κατανοήσετε γιατί γαβγίζει ο σκύλος. Κάποιοι σκύλοι θα γαβγίσουν για σας ενημερώσουν ότι θέλουν κάτι. Μπορεί να πεινάνε, να διψάνε ή απλά να θέλουν να παίξουν.

Όταν αυτό ξεπερνά τα λογικά όρια, είναι ώρα να τον διδάξετε άλλους τρόπους για να τραβά την προσοχή σας· να σας αγγίζει με το πόδι ή να περιμένει δίπλα στην πόρτα ή το μπολ του.

Χρόνος παιχνιδιού

Πολλοί σκύλοι γαβγίζουν όταν βλέπουν άλλους σκύλους, για να τους προσκαλέσουν να έρθουν και να παίξουν. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, αλλά από εσάς εξαρτάτε το πόσο γάβγισμα είναι αποδεκτό και το να κάνετε το σκύλο σας να περιμένει για να παίξει έως ότου ησυχάσει.

Μόνος στο σπίτι

Ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίζει εάν τον αφήσετε μόνο του. Δοκιμάστε να αφήσετε ανοικτή τη μουσική ή το ράδιο να παίζει, για να του παρέχετε οικείους ανθρώπινους θορύβους. Μπορείτε επίσης να του δώσετε κάποια παιχνίδια που απαιτούν πολύωρη απασχόληση και προσοχή για να τον κρατήσετε απασχολημένο όσο θα λείπετε.

Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος είναι να δώσετε στο σκύλο σας ένα παλιό άπλυτο ρούχο ή κάτι που θα φέρει έντονα τη οσμή της οικογένειάς του.

Όταν γυρίσετε σπίτι, βεβαιωθείτε να παίξετε αρκετά και να ασχοληθείτε με το σκύλο σας. Θα του έχετε λείψει και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε το δεσμό.

Σε επιφυλακή

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον οποίο γαβγίζει ένας σκύλος είναι ως συναγερμός. Εάν ο σκύλος σας δει κάποιον να πλησιάζει το σπίτι θα γαβγίσει για να σας προειδοποιήσει. Από τη στιγμή που σας θεωρεί τον αρχηγό της αγέλης, θα αναμένει να το διερευνήσετε.

Κάποιοι σκύλοι έχουν εκτραφεί για να προειδοποιούν και αυτή είναι μια συμπεριφορά μπορεί να θέλετε να ενθαρρύνετε. Αφήστε το σκύλο σας να γαβγίσει για να τραβήξει την προσοχή σας αλλά κάντε τον να σιωπήσει όταν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει εισβολέας.

Επιμείνετε σε ένα σύστημα

Σε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης ενός σκύλου θα πρέπει να έχετε ένα σύστημα. Οι σκύλοι ανταποκρίνονται στη ρουτίνα και αυτή θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Μπορεί ήδη να έχετε μπει σε τάξεις υπακοής με το κουτάβι σας· εάν δεν το έχετε κάνει, γιατί δεν το κάνετε τώρα; Ποτέ δεν είναι αργά να μάθετε σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα, και αποτελούν σπουδαία μέρη για να αποκτήσετε τις δεξιότητες για το χειρισμό του σκύλου σας.

Σιωπή

Ένας τρόπος για να διδάξουμε στο σκύλο μας την εντολή “σιωπή” είναι να τον ησυχάσουμε ή να του αποσπάσουμε την προσοχή κάθε φορά που γαβγίζει. Χρησιμοποιήστε κάτι που κάνει δυνατό θόρυβο, όπως ένα κουτί γεμάτο με νομίσματα, για να αποσπάσετε την προσοχή του και μετά δώστε την εντολή “σιωπή” με αποφασιστικότητα.

Όταν ο σκύλος σας σταματήσει να γαβγίζει, επικροτήστε και ανταμείψτε τον. Ποτέ μην φωνάζετε όταν θέλετε να σταματήσει, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και να υπονομεύσει ότι έχει μάθει. Επίσης, μπορείτε εύκολα να συγχύσετε το σκύλο σας εάν πιστεύει ότι και εσείς γαβγίζετε επίσης. Οι φωνές το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη συνήθεια του γαβγίσματος.

Συνοψίζοντας

Η εκπαίδευση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Θυμηθείτε όμως, ότι το γάβγισμα συνήθως αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του σκύλου. Δεν θα πρέπει να αναλάβετε δράση μόνο όταν γίνεται υπερβολικό ή ενοχλητικό.

Εάν το γάβγισμα επιμένει, ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει επιπλέον συμβουλές ή ακόμα και να συστήσει κάποιες άλλες τεχνικές.

Πηγή : hillspet.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το