Αδέσποτα: «Παλεύουν» μόνες οι φιλοζωικές οργανώσεις
Μοιραστείτε το

Ακόμα και αν φωνάζουν συνεχώς και τονίζουν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα των αδέσποτων, οι φιλοζωικές οργανώσεις συνεχίζουν να παλεύουν ολομόναχες προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με παλαιότερη καταγραφή, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στο νησί μας ανερχόταν σχεδόν στις 3,000. Οι φιλοζωικές πασχίζουν να φροντίσουν έναν σημαντικό αριθμό σκυλιών που κατέληξαν παρατημένα στο δρόμο.

Όμως παρά τις προσπάθειες των μελών των φιλοζωικών οργανώσεων για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και πάρα τις προτροπές προς τους πολίτες να στειρώνουν τα σκυλιά τους, δε φαίνεται να αλλάζει η υπάρχουσα εικόνα στην πόλη μας. Το γεγονός τούτο αποδεικνύει περίτρανα ο αριθμός των αδέσποτων, που ολοένα αυξάνεται, επιδεινώνοντας μια ήδη υπάρχουσα, επιβαρυμένη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι αναφέρουν πως αγέλες σκυλιών περνούν από τις γειτονιές προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Ένα σημείο που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μέρος διαμονής πολλών αδέσποτων σκυλιών είναι ο δρόμος προς το Αεροδρόμιο Ζακύνθου. Εκεί τα σκυλιά κυνηγούν περαστικούς και αναζητούν απεγνωσμένα τροφή, όντας παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους.

«Ο Δήμος κάνει τα ίδια που έκανε πριν….τίποτα»

Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η ολιγωρία των τοπικών αρχών για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Έτσι τα αδέσποτα ζώα βρίσκονται στους δρόμους του νησιού μας, παρά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, οι οργανώσεις έχουν κατά καιρούς υποβάλει προτάσεις προς τον Δήμο, προκειμένου να γίνουν μαζικές στειρώσεις σκυλιών. Ωστόσο, δηλώνουν ότι καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Οι Φιλοζωικές μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ο αριθμός των αδέσποτων θα αυξηθεί δραματικά αν οι αρχές δεν προσπαθήσουν πραγματικά να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Δήμητρα Κοντονή – Μέλος Φιλοζωικής

«Με τη νέα δημοτική αρχή περιμέναμε ότι θα βρισκόταν μια λύση, ότι έστω και μερικώς θα αντιμετωπιζόταν το θέμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι όμως. Ο Δήμος μας δεν έχει κάνει κάτι για τα αδέσποτα. Εμείς πραγματικά προσφέρουμε όπου και όσο μπορούμε. Οι πολίτες καλούν τις φιλοζωικές και μαζεύουν τα ζώα. Δυστυχώς είναι δύσκολο να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση. Πολύ φοβάμαι ότι, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των ιδιοκτητών, θα παραμείνει μεγάλος ο αριθμός των αδέσποτων. Παλιότερα υπήρχε καταγεγραμμένος αριθμός των 3,000 αδέσποτων, από τον ΖΟΜΖ, από τον πρώην πρόεδρο κ. Αβούρη. Αν αφήσουμε όλες οι φιλοζωικές τα αδέσποτα στο δρόμο ξαφνικά θα δείτε σχεδόν επιπλέον 600 αδέσποτα».

Χριστίνα Γιαννουσά – Μέλος Φιλοζωικής

«Η άποψη ότι ο δήμος θα μας δώσει λύση είναι εν μέρει σωστή. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες πράξεις, όμως το πρόβλημα δε λύνεται ριζικά. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι τι κάνει και ο ίδιος ο πολίτης που παρατάει κουτάβια στον δρόμο. Ακόμα κι αν κλείσουμε τα σκυλιά σε ένα καταφύγιο, το πρόβλημα παραμένει, εφόσον και πάλι θα υπάρχουν αδέσποτα. Πρέπει πλέον να αναλάβουν οι πολίτες τις ευθύνες τους, γιατί τα σκυλιά δε βρέθηκαν αδέσποτα επειδή κάποιοι πολίτες τα εγκατέλειψαν. Όσοι έχουν σκύλους οφείλουν να φροντίσουν να τους στειρώσουν. Από την άλλη, όσοι θέλουν να αποκτήσουν σκυλάκι καλό είναι να μην αγοράσουν αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο από τον δρόμο. Παράλληλα όλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε τον εκάστοτε Δήμο να εφαρμόσει πρόγραμμα στειρώσεων σε ένα δημοτικό κτηνιατρείο. Να πω ακόμη ότι δε συμφωνούμε με τη δημιουργία ενός καταφυγίου, αφενός γιατί κοστίζει αρκετά, αφετέρου επειδή δεν λύνει και το πρόβλημα, αφού την επομένη θα βγουν καινούργια αδέσποτα στον δρόμο».

Σάρον Γκόρμλει – Φιλόζωη

«Τα αδέσποτα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι φιλοζωικές προσπαθούν για το καλύτερο. Πρέπει όμως να υπάρχει κοινωνικό ενδιαφέρον και υπευθυνότητα από τον κόσμο. Μόνο με αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούν για τα αδέσποτα».

Πηγή : imerazante.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το