Αυστηρή εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο
Μοιραστείτε το

Αυστηρή εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο για τη στάση της Αστυνομίας σε περιστατικά κακοποίησης ζωών

Θεωρείτε ότι υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία οι πολίτες

Τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα σε περιπτώσεις καταγγελιών για ζητήματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, καταγράφει βήμα – βήμα σε εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Ασπρογέρακας. Μάλιστα, η εγκύκλιος κοινοποιείται και στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Ασπρογέρακα έχει διαπιστωθεί ότι αξιωματικοί υπηρεσίας, παραπέμπουν τους πολίτες στον εισαγγελέα Προστασίας Ζώων για τη λήψη εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με ζητήματα «αστικής φύσης αναφορικά με ζώα κατοικίδια (ή σπανιότερα παραγωγικά), είτε για την υποβολή παραπόνων για παραβίαση διατάξεων του Ν. 4039/2012 και άλλων νομοθετημάτων σχετικών με την ορθή διαχείριση ζώων, η μη συμμόρφωση οποία επισύρει ποινικές συνέπειες, είτε για την υποβολή καταγγελίας η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει το χαρακτήρα μηνυτήριας αναφοράς ή εγκλήσεως, χωρίς προηγούμενα να έχει τηρηθεί η υποχρέωση του άρθρου 60 παρ. 1 περ. ια’ σε συνδ. με την παρ. 2 περ. στ’ του ΠΔ141/91».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου η συγκεκριμένη πρακτική «δεν είναι η προσήκουσα, καθώς υποβάλει σε περιττή ταλαιπωρία τους πολίτες και δεν συνάδει με τη συνεχή προσπάθεια, που πρέπει να καταβάλλεται, ώστε οι σχέσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτούς να γίνουν πιο ανθρώπινες και παράλληλα πιο αποτελεσματικές στην εξυπηρέτησή τους και στην εκπλήρωση της αποστολής τους».

Ακόμη, ο κ. Ασπρογέρακας επισημαίνει πως «ο αξιωματικός υπηρεσίας οφείλει να καταγράφει στο Βιβλίο Αιτημάτων Πολιτών όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται από ιδιώτες προς την αστυνομική αρχή και να τους χορηγεί τον αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρήθηκαν».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

[pdf-embedder url=”http://eco-pet-news.eu/wp-content/uploads/2020/02/egyklios-zwa.pdf”]

Πηγή : lawandorder.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το