Μελέτη για τους εκθεσιακούς χώρους στο Μουσείο της Αργούς
Μοιραστείτε το

Μουσειογραφική μελέτη εφαρμογής για τη διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου της Αργούς διακηρύσσει ο Δήμος Βόλου και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για τη μελέτη ανέρχεται σε 58.409,19 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το προς μελέτη έργο αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση-εξοπλισμού του Μουσείου της Αργούς. Σύμφωνα με τη μελέτη, πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 3.670 τ.μ. με κεντρικό έκθεμα το αντίγραφο της Αργούς. Η κεντρική θεματολογία του μουσείου θα είναι η Αργοναυτική Εκστρατεία, που συνδέεται με την αρχαία ιστορία της Μαγνησίας και αντικατοπτρίζεται στη νεότερη ναυτική παράδοσή της.

Η μουσειογραφική μελέτη θα βασιστεί στα στοιχεία του αρχιτέκτονα που έχει εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης ορίζεται σε τρεις μήνες.

Έφεση εταιρείας για οικοδομική άδεια

Στης 22 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η έφεση που κατέθεσε εταιρεία κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, για την οικοδομική της άδεια.

Η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, με την οποία ανακλήθηκε η οικοδομική της άδεια για τη λειτουργία κτιρίου υποστήριξης θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην Άφησσο. Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα αποφασιστεί η παράσταση του Δήμου στη δικάσιμο για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Πηγή : e-thessalia.gr

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Αργούς, βασική αναφορά ήταν ο μύθος των Συμπληγάδων. Θέλοντας να αναδειχθεί το σκαρί μέσα σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει συνειρμικά στο δύσκολο αυτό σημείο του ταξιδιού, σχεδιάστηκε ο κεντρικός χώρος της Αργούς ως υδάτινο πέρασμα ανάμεσα από δυο στιβαρούς όγκους.
Η Αργώ εκτίθεται υπερυψωμένη από την επιφάνεια του νερού, χωρίς να βρέχεται, στηριγμένη σε τηλεσκοπικές υδραυλικές αντηρίδες, αντίστοιχες με τα «μπουντέλια» και τους «τάκους» των σκαφών στα καρνάγια. Το νερό είναι πιο ρηχό από μισό μέτρο, όπως ρηχή είναι και η μεγαλύτερη έκταση των υδάτινων επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου, με την εξαίρεση μιας περιοχής με βάθος ικανό για να επιπλεύσει το πλοίο, όταν θα εκτίθεται στο ύπαιθρο.

Οι δύο στιβαροί, κλειστοί κτιριακοί όγκοι στεγάζουν τους υπόλοιπους χώρους του μουσείου. Ο ένας, σε όλο το ανατολικό όριο του οικοπέδου, ευθύγραμμος, ορίζει μπροστά του το ζωτικό χώρο του Μουσείου και τον απομονώνει από τη ζώνη στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο δεύτερος, τεθλασμένος, αφίσταται από τον πρώτο με ένα πορθμό σκαληνό, που αφήνει, με ενδιάμεση διεύρυνση, τον απαραίτητο χώρο για την ανάδειξη του κεντρικού εκθέματος.
Το κενό μεταξύ των κτιριακών όγκων κλείνεται με διαφανείς πύλες και σκεπάζεται από διαφώτιστη στέγαση. Η οροφή χρησιμεύει και ως οθόνη προβολής σκηνοθετημένων πολυαισθητηριακών και αναπαραστατικών videos.

Το μακρύ ορθογώνιο οικόπεδο μεταλλάσσεται σε μια μικρή αστική πλατεία ανατολικά του πάρκου, με την υδάτινη επιφάνεια να συναπαρτίζει το βάθρο των κτιριακών “συμπληγάδων”, που μαζί με “σκοπέλους” και “υφάλους” σκηνογραφούν τους συνειρμούς με το μύθο.

Η αρχιτεκτονική διάπλαση και η αλληλουχία των χώρων είναι άρρηκτα συσχετισμένες με την μουσειολογική πρόταση, όπως αυτή αναπτύχθηκε στο στάδιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
Η είσοδος στο Μουσείο γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια. Μια ράμπα που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο. Αριστερά στον εισερχόμενο βρίσκεται η Αίθουσα Διαλέξεων και Σεμιναρίων.

Στην Αίθουσα Υποδοχής γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους. Ένα άνοιγμα προς τον κεντρικό χώρο προσφέρει αποσπασματικές θεάσεις του πλοίου.

Ο πρώτος θεματικός άξονας αναπτύσσεται στον περίκλειστο χώρο της δυτικής “Συμπληγάδας”, που αναπτύσσεται το “ταξίδι στα πέρατα του κόσμου” μέσα στο ίδιο δομικό περιβάλλον που γνώρισε ο επισκέπτης βλέποντας το μουσείο από έξω: μεγαλιθική δόμηση τοιχωμάτων αδρού μπετόν με εσώγλυφα μοτίβα αρχαίων σκαριών, ιδεογραμμάτων, λέξεων και στίχων του μύθου.
Μια γέφυρα, που καθώς την περνά ο επισκέπτης βλέπει από ψηλά την Αργώ κατά μέτωπο, οδηγεί στο δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία, στο νότιο άκρο της ανατολικής “Συμπληγάδας, που έχει τη μορφή δρομικού, μακρόστενου κτιρίου.

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αντίγραφο της Αργούς, ορατό από όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας και από μια εξέδρα – παρατηρητήριο. Κατεβαίνοντας μια σκάλα θα βρεθεί στην κάτω στάθμη, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, σε χώρο ευρύχωρο, σαν προκυμαία. Η ανατολική περιοχή της “προκυμαίας” είναι αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η επίσκεψη τελειώνει στο πωλητήριο – café, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του Πάρκου.

Πηγή : ktirio.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το