Δικό τους δημοτικό κτηνιατρείο αποκτούν τα αδέσποτα ζώα στη Θεσσαλονίκη
Μοιραστείτε το

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Tα αδέσποτα είναι ένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η σωστή ενημέρωση.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάλεσε τον κόσμο στο Δημαρχιακό Μέγαρο για να ενημερωθεί για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που «τρέχουν» για τα αδέσποτα ζώα του δήμου.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το θέμα των αδέσποτων ζώων στον δήμο Θεσσαλονίκης, Μαρία Αρβανιτίδου τόνισε ότι: «Ο Δ. Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά προχωράει σ’ ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του δήμου εντάχθηκε ένα δημοτικό κτηνιατρείο που θα λειτουργήσει μέσα στο 2020, παράλληλα μ’ ένα ασθενοφόρο ζώων, ώστε ο δήμος να καλύψει τις μαζικές στειρώσεις. «Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε πολλές στειρώσεις και σε συνεργασία με μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία να προωθήσουμε τις υιοθεσίες. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα λύσει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος των αδέσποτων σ’ έναν δήμο».

Υπάρχουν ζωοφιλικές ενημερώσεις σε αρκετά σχολεία και με τη φυσική παρουσία ενός σκύλου, ενώ έχει προχωρήσει και χαρτογράφηση των γατοαποικιών για την καταγραφή αδέσποτου πληθυσμού για να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Δ. Θεσσαλονίκης και από εκεί ο ενδιαφερόμενος να βλέπει τα χαρακτηριστικά και τις απαραίτητες πληροφορίες του κάθε ζώου.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές εγκαταλείψεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία εικόνα για τον ακριβή πληθυσμό των αδέσποτων. «Από το 2012 και μετά έχουν περισυλλεχθεί και στειρωθεί μέχρι πρότινος γύρω στα 2.500 ζώα».

Η ίδια τόνισε, ότι η αστυνομία χρειάζεται να δείξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε αυτά τα θέματα για να υπάρχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. «Επιτέλους ν’ αρχίσουν να τιμωρούνται κάποιοι, που νομίζουν ότι μπορούν να ξεσπούν την προβληματική τους προσωπικότητα επάνω στα ζώα».

Η εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα ζώα έκλεισε τη συζήτηση με τον εξής τρόπο:«Θα είμαι δίπλα σε οποιονδήποτε με χρειαστεί όπως μία κοπέλα που ήθελε να κάνει καταγγελία για κακοποίηση ζώου και την βοήθησα, ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες».

Στην Αίθουσα Νερού, του Δημαρχιακού Μεγάρου μαζεύτηκε αρκετός κόσμος για να ενημερωθεί για τις δράσεις του δήμου, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση: «Ο στόχος μας είναι η περισυλλογή και η περίθαλψη των ζώων, διότι είναι οι καλύτεροι μας φίλοι και καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μπούμε στην διαδικασία να βρούμε κι ένα σπίτι σε αυτά τα πλάσματα».

Ένα σημαντικό κομμάτι που ανέφερε ο κ. Δημητριάδης είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για τα αδέσποτα ζώα και ουσιαστικά τον διπλασιασμό του από την προηγούμενη χρονιά.

Επί προσθέτως, το 2020 – 2021 θα τριπλασιαστεί όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά για το 2020 θα είναι διαθέσιμα 100.000 ευρώ παραπάνω και για το 2021-2022 αντίστοιχα από 250.000 ευρώ αυξημένα. Με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογισμός να φτάσει τις 600.000 ευρώ επιπλέον από αυτόν που υπήρχε.

«Παράλληλα με τον προϋπολογισμό θα κυνηγήσουμε χορηγίες από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες φυσικά, που έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές» προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το ασθενοφόρο, το δημοτικό κτηνιατρείο και το διαδημοτικό καταφύγιο που θέλουν να χτίσουν για τα αδέσποτα θα βοηθήσουν κατά πολύ στην αντιμετώπισή του προβλήματος.

Τέλος, το δημοτικό κτηνιατρείο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα λειτουργήσει στο παλιό κτίριο της δημοτικής αστυνομίας, αλλά εξετάζονται και άλλοι χώροι. Το σίγουρο είναι ότι η τοποθεσία θα είναι προς τα δυτικά, διότι προς τα εκεί είναι και η κτηνιατρική του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα «να είναι μία πολύ καλή λύση η συγκεκριμένη» όπως εξήγησε ο Σωκράτης Δημητριάδης.

Πηγή : thesstoday.gr

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα ζώα – Συζητήσεις για διαδημοτικό καταφύγιο, καταγραφή αδέσποτων και πλατφόρμα υιοθεσιών.

Δημοτικό κτηνιατρείο και ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα πρόκειται να αποκτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι το 2021, βάσει του προγραμματικού του σχεδιασμού για την επόμενη τριετία.

Στόχος του δήμου, όπως εξήγησε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα αδέσποτων ζώων, Μαρία Αρβανιτίδου, κατά τη σημερινή παρουσίαση των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν για το ζήτημα αυτό, είναι αφενός να αντιμετωπιστεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός των αδέσποτων και αφετέρου να γίνει μία καταγραφή όλων των τετράποδων, σκύλων και γατιών, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ελεύθερα.

Μέσω του κτηνιατρείου και των οχημάτων που θα προστεθούν στον στόλο της υπηρεσίας, ο δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές στειρώσεις, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται και οι απαραίτητες εξετάσεις και ενέργειες για την υγεία και την ευζωία των τετράποδων φίλων του ανθρώπου. Συνολικά, θα εξασφαλιστούν δύο οχήματα, ένα ασθενοφόρο για την περίθαλψη και ένα όχημα για την περισυλλογή των ζώων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, το κτηνιατρείο αναμένεται να στεγαστεί στα δυτικά της πόλης, με το πρώην κτήριο της δημοτικής αστυνομίας να προτείνεται ως λύση στις αρχικές συζητήσεις. Όπως μάλιστα τόνισε ο ίδιος, στόχος είναι να τρέξει άμεσα αυτό το project και αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και μέσα στο τρέχον έτος.

Διαδημοτικό καταφύγιο και πλατφόρμα για υιοθεσίες

Παράλληλα, ο δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις για διαδημοτική συνεργασία προκειμένου να ανεγερθεί καταφύγιο για τα αδέσποτα. Ο κ. Δημητριάδης έκανε λόγο για περίπλοκο εγχείρημα, λόγω και του ελλιπούς και προβληματικού νόμου που είναι σε ισχύ, και σημείωσε πως θα επιδιώξει να γίνουν οι απαραίτητες επαφές ώστε να τεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα «λύνει» τα χέρια των δήμων.

Στις άμεσες ενέργειες πάντως που θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με την κ. Αρβανιτίδου, βρίσκεται η καταγραφή του αδέσποτου πληθυσμού, ούτως ώστε να σχεδιαστεί ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου, μέσω της οποίας όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, να μπορούν να βρουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τα αδέσποτα. Για τις υιοθεσίες των ζώων αναμένεται να υπάρξει συνεργασία και με μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Ακόμη ο δήμος σκοπεύει να μπει και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, πραγματοποιώντας ζωοφιλικές δράσεις παρουσία σκύλου.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων αλλά και τις φόλες, η ρίψη των οποίων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, η κ. Αρβανιτίδου σημείωσε: «Έχω κάνει επανειλημμένα έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που πέσει κάτι στην αντίληψή τους να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία και εγώ θα είμαι δίπλα σε οποιονδήποτε με χρειαστεί για να πράξει αυτό που πρέπει». Η ίδια ζήτησε μάλιστα από την αστυνομία να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση «για να τιμωρούνται επιτέλους κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να ξεσπούν την προβληματική τους προσωπικότητα επάνω στα ζώα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο προϋπολογισμός του δήμου για την επόμενη τριετία για το θέμα των αδέσποτων θα αυξηθεί κατά 600.000 ευρώ.

Πηγή : voria.gr


Η ομάδα του Eco-Pet News ψάχνει και αναδημοσιεύει ειδήσεις και άρθρα, με κύριο ενδιαφέρον στην Οικολογία, Περιβάλλον και Φιλοζωΐα. Επίσης κάνει μεταφράσεις από ξένες ιστοσελίδες. Κάνει παρουσιάσεις ομάδων, ατόμων ή τόπων που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στις αναδημοσιεύσεις μας αναζητούμε πάντα την πρώτη πηγή, που πάντα εμφανίζετε στο τέλος του κειμένου.

Ελπίζοντας σε καλύτερους Ανθρώπους, και καλύτερο κόσμο!!!

Μοιραστείτε το